Četvrtak, 15 Listopad 2015 12:01

Manje djece u Domu a više u alternativnoj skrbi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REORGANIZACIJA DOMA ZA DJECU BEZ ODGOVARAJUĆE RODITELJSKE SKRBI LIPIK -

LIPIK – U domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi Lipik privodi se kraju proces reorganizacije kako bi postao Centar za pružanje usluga u zajednici. To je, nakon Selca, Koprivnice i Slav. Broda, četvrti dom od 14, koliko ih ima u Hrvatskoj, u kojemu je proveden ovaj proces. - Radi se o tome da je Vlada RH pokrenula novu strategiju razvoja socijalne skrbi u kojoj se planira da se broj djece smještenih u institucijama svede na minimum. Konkretno, postojeći broj djece u institucijama smanjit će se na 20 posto dok će u tzv. alternativnoj skrbi bi

IMG 4194

ti njih 80 posto. Ti drugi oblici skrbi su poludnevni smještaj, savjetovanje, organizirano stanovanje... odnosno, to su programi koji se provode u lokalnoj zajednici i preventivne su naravi. Cilj im je da djeca uopće ne dođu u sustav – pojasnio je ravnatelj lipičkog doma Goran Nikles.

Postupak transformacije Doma za djecu u Centar za pružanje usluga pri kraju je tako da u lipičkom domu trenutno ima samo desetero djece. Ostali su u poludnevnom boravku kojih je za sada tri: jedan je u Pakracu i u njemu je osam polaznika, u Lipiku ih ima 9 dok je u poludnevnom boravku u Poljani 15 polaznika. - Za sve njih mi osiguravamo prijevoz i boravak u dijelu dana. Dakle, kada dođu iz škole, u boravku dobiju obrok, tu se s njima radi na pisanju zadaće i usvajanju raznih vještina koje će im trebati u životu. Kući idu samo na spavanje – dodao je Nikles.

Obzirom na znatno smanjenje broja djece u Domu, pojavio se višak prostora. Naime, ranijih godina je lipički dom koristio tri zgrade a sada mu je za obavljanje poslova dovoljna samo jedna. Stoga je prijedlog mjerodavnog ministarstva da se dvije zgrade daju u najam. Interes je pokazala Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju no, oko toga se još razgovara. Nadalje, u Domu za djecu se pojavio i višak zaposlenika, odnosno, nesrazmjer u strukturi. - Reorganizacija je stvorila višak djelatnika i to prvenstveno zbog neadekvatne stručne spreme. Naime, Pravilnikom je točno propisao tko može IMG 4203raditi u budućem Centru za pružanje usluga u zajednici tako da imamo 8 radnika viška i to tehničkog osoblja a nedostaju nam 4 čovjeka sa stručnom spremom kao što su psiholog, socijalni pedagog. Problem je u tome što ovakvih zanimanja nema na Zavodu za zapošljavanje i sada pokušavamo riješiti ovaj problem – kazao je Nikles.

Treba kazati kako u Lipiku, u sklopu Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, već nekoliko godina postoji tz. stambena zajednica koja će nastaviti s radom. U njoj će biti dva dječaka a trenutno se pokušava osigurati još jedan stan za dvije djevojčice. Tada će se broj djece u Domu dodatno smanjiti. Inače, Dom u Lipiku postoji od 1922. godine, tada je to bilo oporavilište za djecu Zagreba. Nakon rata postao je dom za siročad, od 1954. godine je ustanova a od 1993. godine djeluje u sadašnjem obliku. 

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić