Četvrtak, 15 Listopad 2015 14:25

Uređena zelena oaza u parkingu i meteorološka postaja

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

DOBAR PRIMJER SURADNJE ŠKOLE, LOKALNE ZAJEDNICE I GRAĐANSKE INICIJATIVE -

BRESTOVAC – Već nekoliko godina primjer dobre suradnje škole, lokalne zajednice i građanske inicijative donio je nekoliko investicija i uređenja društvene infrastrukture u OŠ Dragutina Lermana i općini Brestovac. Škola je to koja zaslugom učenika i učitelja ima jednu od najboljih Učeničkih zadruga Cucurbita, koja postiže odlične rezultate kako u poljoprivrednoj proizvodnji, uređenju okoliša tako i u pravoj industrijskoj proizvodnji hrane, kozmetike i suvenira.

- Ponovno zajedničkom suradnjom svih sudionika proveli smo još jednu akcijuIMG 1490 koju smo nazvali „Parking oaza, parkirajmo meteorološku postaju“. Od Zaklade slagalica dobili smo 13.000 kn, općina brestovac financirala sve troškove radova na uređenju radova oaze i cijelog dvorišta, tvrtka Ambient iz Čakovca darovala nam je sadnice za sve drveće i grmlje u parku u vrijednosti 5.000 kuna, jer već godinama sudjelujemo u natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja „Najljepši školski vrtovi“. Tvrtka Pavić nam je postavila sve rubnjake i betonske ivičnjake, a tvrtka Bajić obavila sve strojne iskope zemlje i nasula sve kamenim agregatima. Izgradnjom ovog parkirališta povećali smo ekonomsku funkcionalnost i prometnu učinkovitost u naselju, te sigurnost svih sudionika, posebno djece i učenika. U ovom središnjem dijelu naše zelene oaze postavili smo meteorološku postaju koja će omogućiti malim promatračima praćenje vremenskih prilika i obavještavanje lokalnog stanovništva – istakla je Maja Davidović, prof. biologije i kemije, predsjednica Građanske inicijative i voditeljica Učeničke zadruge Cucurbita.

IMG 1491- Projekt je naš mali doprinos cijeloj zajednici, a ujedno smo dobili uređen okoliš naše škole. Općina Brestovac prati ovakve dobre aktivnosti škole i u financijskom dijelu uvijek pomažemo, i kada su radili dječje igralište, uređivali nadstrešnice i cijeli okoliš škole, koji služi svima za primjer. Sa zaista malo sredstava uvijek se puno napravi – pohvalio je načelnik općine Zdravko Mandić, a djeca su mu potvrdila da su i za nove projekte.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević istakao je kako ovu školu i Učeničku zadrugu već duže vrijeme hvali pred svim osnovnim školama, posebno onima koje je još nemaju učeničku zadrugu, a sada i pred srednjim školama kojima je županija osnivač, jer još po pitanju učeničkih zadruga nisu napravile ništa. – Sada pred vašim ozarenim licima učenika mogu reći, imate najljepše uređen prostor među svim školama županije, i zbog toma čestitam vama učenicima, učiteljima i vašem ravnatelju. Učinili ste čudo od ovog okoliša. U vrijeme kada nema dosta novaca moramo promišljati kako doIMG 1498 novca doći i iz drugih izvora, i ovo je primjer uz potporu zaklada, općine, županije i vas, da možemo pokazati da uvijek može bolje. Vaša zadruga je jedna od najboljih u Hrvatskoj i ja sam ponosno o tome govorio i u Ministarstvu znanosti, jer ja tvrdim da znanja i volja vas mladih, da vaše ruke mogu čuda učiniti i na kraju dati odgovor da se u Hrvatskoj može dobro živjeti – istakao je župan Tomašević, napominjući da nije zadovoljan sa srednjim školama koje nisu na tom pitanju još napravile ništa. Njegova zamisao da srednje škole, posebno strukovne mogu napraviti puno, a planira za Poljoprivredno-prehrambenu školu koja radi sa 120 ha zemljišta, voćnjak i vinograda, ima sve potrebne laboratorije i praktikume, pokrenuti uzgoj krava muzara, pogon za preradu mlijeka, hladnjaču za voće i povrće, a u svu proizvodnju uključiti učenike.

Tekst/foto: Vladimir Protić