Petak, 16 Listopad 2015 09:53

Ugovoreni učenički prijevoz jednostavno prestao

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROBLEMI S PRIJEVOZOM UČENIKA SREDNJOŠKOLACA SE NASTAVLJAJU -

Svoje viđenje medijima je uputio zamjenik župana Miroslav Grozdanić

Nakon problema s prijevozom učenika srednjoškolaca iz nekih prigradskih naselja koje je pokušao riješiti, medijima je poslao priopćenje Miroslav Grozdanić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije u želji bržeg rješavanja tog nastalog problema. „Početkom ovog mjeseca došlo je do problema s prijevozom srednjoškolske djece iz nekoliko naselja na području Grada Požege, a u razgovoru s roditeljima i neposredno poslije toga izjavom Gradonačelnika Grada Požege o problemu i nemogućnostima rješavanja dostavljam ovo pismo za javnost.

Detaljnijom provjerom na terenu radi se o 8 učenika požeških srednjih škola koji dolaze iz tri prigradska naselja (Komušina, Vasine i Ćosine Laze) koje je u međuvremenu vozio APP d.d. Požega, ali navodno radi prestanka ugovora o prijevozu i neisplativosti samog prijevoza (prosječna udaljenost u jednom pravcu cca 10 km, učenici idu u dvije smjene, loše ceste s tucaničkom podlogom) početkom mjeseca APP d.d. Požega otkazuje ovaj prijevoz.

Tako da za sada na roditeljima i učenicima ostaje da se samostalno snalaze kako tko može, pa neki prevoze djecu, a neka djeca idu i pješice u školu.

Jedini organizirani prijevoz u ovim naseljima je prema ugovoru o prijevozu osnovnoškolske djece koji je organizirao Grad Požega, a prijevoznik je Slavonija bus d.o.o. Novi Grad.

Kako u ovim naseljima ni prije, a ni sada nije organiziran javni prijevoz za građane, iako u ovih par naselja prema zadnjem popisu iz 2011. godine ima preko 200 stanovnika, većinom se prijevoz srednjoškolske djece rješavao s prijevoznikom koji prevozi osnovnoškolsku djecu, na žalost ovaj dogovor s prijevoznikom za sada nije riješen.

Istražujući ovaj problem i pokušavajući ubrzati rješenje suočio sam se s prebacivanjem odgovornosti ( sa grada na županiju, sa županije na grad, pa i do toga da srednjoškolski prijevoz zakonski nije obavezan i sl.), a djeci i dalje ostaje problem prijevoza do srednjih škola koji su u prethodnom vremenu imali normalno riješen.

Kako se radi o mjestima naseljenim većinom pripadnicima srpske nacionalne manjine ne želim vjerovati u kuloarske priče da bi u sličnom slučaju u naseljima s većinskim narodom ovaj problem već bio rješen.

Stoga kao zamjenik župana biran ispred srpske nacionalne manjine molim i pozivam odgovorne gradske i županijske čelnike da se što prije pronađe i dogovori kvalitetno rješenje, kako bi i ovo 8 –mero djece mogli normalno pohađati nastavu – stoji u priopćenju koje potpisuje zamjenik župana Miroslav Grozdanić.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija (Vladimir Protić)