Utorak, 20 Listopad 2015 08:39

Nikada ispričana priča o novoj tržnici – 9 godina kasnije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREDSTOJE LI GRADU POŽEGA NOVE ŠTETE OD SUMNJIVIH UGOVORA O GRADNJI NAJAVLJIVANIH OBJEKATA -

POŽEGA – Svoju tiskovnu konferenciju najavljenu pod temom „Grad Požega i nova tržnica – 9 godina kasnije“ požeški gradonačelnik Vedran Neferović je započeo čitanjem i prezentacijom tekstova u medijima koji su prije devet godina najavljivali velike projekte gradnje nove tržnice, poslovnog tržnog centra i podzemnih garaža ukupne vrijednosti desetak milijuna eura, uz napomenu, švicarskog kapitala. Devetogodišnja priča o novoj tržnici u Požegi nikada nije ispričana do kraja, a po prezentaciji dokumenta kojim tvrtka „Adamo“ d.o.o. iz Zagreba, koja je bila poslovni partner gradu Požegi i Tekiji d.o.o. u tim gradnjama sada prijeti tužbama i sudskim odštetama zbog nerealizacije projekata. Dapače, Ugovor o zajedničkom ulaganju koji su Grad Požega, „Tekija“ i tvrtka Adamo, d.o.o. Zagreb zaključili još 2006. godine tvrtka „Tekija“ je proteklog mjeseca raskinula. Nakon obavijesti o raskidu Adamo, ne daje svoj pristanak nego najavljuje traženje naknade svojih ulaganja, koja nisu bila, kako navode mala, sudskim putem. Gradonačelnik Neferović za sada ne navodi kolika bi mogla biti ta svota, jer nema sva sagledavanja o kojim se ulaganjima radi, osim što je u gradsku blagajnu 2006. godine uplaćeno 172 tisuće kuna na ime komunalnih doprinosa za gradnju. Kako saznajemo tvrtka Adamo otkupljivala je i neke nekretnine na trasi buduće Priorljavske ulice i to darovala gradu Požegi kao nositelju izgradnje ulice, izradila projekt i ishodila lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Zadnju najavu početka radova na tim projektima dao je još 2012. godine tadašnji gradonačelnik Zdravko Ronko ističući i tada osuđujući kritičare, da taj projekt nije propao. Sada priča ide u sasvim drugom pravcu, a za gradski proračun se ponovno „smiješe“ novi i neplanirani troškovi. - Očito je da sa sve to dolazi na naplatu pred nas i da će ova gradska vlast imati silnih problema izaći iz svih tih ugovora, obveza kojih se nitko nije pridržavao i bojim se samo da će građani Požege imati najveću štetu. Ovo je samo dokaz kako se radilo, kako se pristupalo švicarskom kapitalu, godinama bombardirana javnost o stranim ulaganjima, a sad vidimo da su to sve bile laži i prevare. To je bila jedna velika manipulacija od strane SDP-ove vlasti, grad je trebao biti samo jedna velika samoposluga za investitore koji su sada nestali. Što možemo očekivati sada, samo sudski spor sa tvrtkom Adamo – ističe gradonačelnik Neferović, koji najavljuje i skoro rješenje za tržnicu. - Ja neću ulaziti u to da li je građanima tržnica potrebna ili nije, jer mi ćemo vrlo jasno građanima uskoro ponuditi rješenje kako mi mislimo riješiti problem tržnice. No, ovo čega smo svjedoci svih ovih godina, a kulminacija je pismo koje je stiglo iz tvrtke Adamo, gdje se navodi kako se postupilo nesavjesno i nepošteno, jer je kako kažu, Adamo ispunio sve svoje obveze iz ugovora o zajedničkom ulaganju.

Kako je već sada vidljivo ovdje se radi o višemilijunskom sporu u koji će biti uvučen grad Požega, tvrtka Tekija, ali i nova tvrtka Komunalac Požega, jer je jedan dio poslova ona preuzela od Tekije, kaže dogradonačelnik Mario Pilon. Osim komunalnog doprinosa od 172 tisuće kuna radi se o četiri parcele i jednoj kući koje je Adamo otkupio za cestu, a polažu i pravo na neizvršenu uplatu u iznosu od 4 milijuna Tekije kao protuvrijednost za zemljište. No ovaj ortakluk očito nije uspio, jer jedan od ortaka nije ispunio svoje obveze, Adamo misli da je to grad Požega i njegova tvrtka Tekija.

- Decidirano ističu da grad Požega nije u skladu s dozvolom napravio prometnicu u punom profilu po projektu i da je ta prometnica sporna za realizaciju investicije. Postavlja se pitanje što je s ostalim investicijama koje bi ta ista tvrtka i taj švicarski kapital donijeli u grad Požegu. Kao gradonačelnik ja ću zastupati interese grada Požege i smanjivati štetu koja je ostala od prethodne vlasti svim pravnim sredstvima. Pitam se da li je ovo bilo potrebno? Da li je bilo potrebno ovo sa zgradom Porezne uprave, da li su bile potrebne nezakonitosti u naplati spomeničke rente na zgradi Hrvatske pošte 475 tisuća kuna, da li je bilo potrebno dati 700 tisuća za projekt zatvorenih bazena u Požegi koji je plaćen, a investitora nije bilo na vidiku, da li je bilo potrebno 290 tisuća kuna koje Grad treba platiti HEP-u, 1,9 milijuna kuna „Tofradu“, 72 tisuće kuna Zavodu za javno zdravstvo, jer se nije prihvaćala zakonska obveza Grada, i da li je bilo potrebno financirati takvim sporazumom nasipanje pruge? Da li je sve to bilo potrebno i od koga je to došlo, od SDP-ove nesposobne vlasti, koja je stavila u reket ovaj grad i sve ljude u njemu, a sve zbog jednog čovjeka. I to građani moraju znati – zaključio je gradonačelnik Neferović nabrajajući nove „kosture“ koji ispadaju iz ormara i dvije godine nakon preuzimanja vlasti u gradu Požega od gradonačelnika Zdravka Ronka.

Tekst/foto: Vladimir Protić