Utorak, 20 Listopad 2015 17:51

Upravo stigao novi račun za sudske troškove od 176 tisuća kuna za neuspjelu prodaju Porezne uprave

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RONKO ZAPRIJETIO SMOLČIĆU KAZNENOM PRIJAVOM ZBOG IZJAVE S GRADSKOG VIJEĆA O PRODAJI POŽEŠKE POREZNE UPRAVE  -

POŽEGA – Da je dobio prijetnju kaznenom prijavom od odvjetnice Zdravka Ronka za izjavu da u proračunu nema ni 15 milijuna kuna od prodaje Porezne uprave, a ima milijun kuna troškova, upoznao je danas javnost predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić na tiskovnoj konferenciji.

- Mislim da se za jedan demokratski standard ključni detalj desio nakon sjednice, za koji sam detalj saznao nakon nekoliko dana kad sam dobio pismo upućeno od bivšeg gradonačelnika, preko svoje odvjetnice. U raspravi se bivši gradonačelnik osvrnuo na detalj oko proračuna i da sadašnji gradonačelnik obmanjuje javnost da u proračunu ne nedostaje šest milijuna kuna, na što sam ja odgovorio u proračunu možda ne nedostaje šest milijuna kuna, već da nedostaju novci od prodaje Porezne uprave, 15 milijuna kuna, i da je ubrzo došao i račun blizu milijun kuna. Primijetio sam na sjednici da se bivši gradonačelnik iznimno uzrujao, samo mi nije jasno zbog čega obzirom da je on svoj cijeli mandat vodio spor oko Porezne uprave. U svom dopisu uvaženi gospodin kaže, koji je upućen preko odvjetnika, da on ne zna o kojim ja milijunima pričam, o kojem kupoprodajnom ugovoru, a zapravo je točno da nije riječ o 15 milijuna već o 14 milijuna kuna koliko je procijenjena zgrada Porezne uprave. Prijetiti vijećniku ili predsjedniku Gradskog vijeća za izjavu i mišljenje sliči jednim vremenima u totalitarnom sustavu u čijim glavama ti ljudi i dan danas žive, pod jednom maskom demokracije – rekao je Nino Smolčić nastavivši sa navodima kako je zanimljivo da se Ronko ne sjeća nikakvih sudskih sporova koje je vodio cijeli svoj mandat, od 2004. do 2013. godine.

Smolčić tvrdi da su iznesene samo istine, te da ne namjerava dati traženu ispriku bivšem gradonačelniku Ronku te ga poziva da građanima kaže na osnovu koje je odluke tadašnje poglavarstvo donijelo odluku o prodaji zgrade Porezne uprave jer se neki od članova tadašnjeg poglavarstva, kako kaže Smolčić, te odluke ne sjećaju. Smolčić je pozvao Ronka i da kaže javnosti gdje je iz kupoprodajnog ugovora nestalo zemljište površine 680 m² koje se u početku spominje a onda nestaje.

- Obzirom da dotični i uvrijeđeni ne zna o kojim ja to milijunima govorim ponio sam vam da pokažem da je sklopljen ugovor o prodaji, ponio sam i jedan dokaz da vidite na koji je način to funkcioniralo, što je i trebalo, s obzirom da je sklopljen ugovor o kupoprodaji. U proračunu za 2006. godinu stoji prihod od prodaje nefinancijske imovine dok u izvršenju proračuna tih sredstava nema – dodaje Smolčić i naglašava kako je sve to tako išlo s tim i takvim sklapanjima ugovora sve do presude Vrhovnog suda koja je došla 2009. godine. Kada se sklopljeni ugovor bivšem gradonačelniku spomene on se uvrijedi i prijeti kaznenom prijavom.

- Iz potpisanog ugovora bitan je jedan drugi detalj, a to je da je sudski vještak procijenio vrijednost tog zemljišta na 12,8 milijuna kuna, dok je komisija sastavljena od strane Porezne uprave ispostave Požega procijenila tu istu nekretninu na 12,6 milijuna. Ugovor je sklopljen na 14 milijuna kuna što je 1.4 milijuna više nego što je procijenila Porezna uprava – ističe Smolčić pitajući se da li se na takve stvari treba vraćati a troškovi za sve to i danas dolaze na naplatu.

- Dvije i pol godina je prošlo otkako je povučen tužbeni zahtjev, što je učinio još bivši gradonačelnik za vrijeme njegovog mandata, međutim on se toga ne sjeća i prijeti tužbom, kaznenom prijavom. Na ime troškova sudskog postupka, prošli tjedan, je došlo da grad Požega mora platiti 176 tisuća kuna, ovaj tjedan. To su stvari koje su bile prije 2,5 godine. Danas stižu troškovi za takve stvari. Kroz sve te godine stručno savjetnoj odvjetnici plaćeno je preko pola milijuna kuna. Postavlja se pitanje zbog čega? Prodavao je ono što nije njegovo, onom tko je vlasnik te imovine. Znači istina je da je deset godina obmanjivao građane i zatvarao vrata u ministarstvima i raznim agencijama zbog jedne trakavice koju je izazvao kako bi se prikazao da ima petlju boriti se ministrima. To je bio jedan pucanj u prazno. Uvukao je Požegu u dugotrajan sudski postupak za koji i nakon dvije i pol godine dolaze sudski troškovi – rekao je Smolčić i naglašava kako ne traži da se bivši gradonačelnik ispriča što je 12 godina vodio sudski spor koji građani i dan danas plaćaju, ali ga umoljava da kaže kakve još troškove mogu očekivati građani Požege.

Smolčić je pripremio i bunt čistog papira da Ronko napiše i što još građani mogu očekivati. Bunt će ga čekati do slijedeće sjednice Gradskog vijeća grada Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić

IMG 1683