Utorak, 27 Listopad 2015 13:57

Grad Požega želi sve škole učiniti energetski učinkovitijim

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ZAPOČELA ENERGETSKA OBNOVA POŽEŠKE ŠKOLE DOBRIŠE CESARIĆA -

POŽEGA – Unazad dvije godine grad Požega ulaže znatnija sredstva u obnovu školskih zgrada i objekata, posebno što se tiče energetske učinkovitosti. Tako je na školi Dobriše Cesarića zamijenjena sva stolarija i stavljena IMG 5102nova energetski učinkovitija fasada.

- To je za školu svakako učinkoviti što se tiče troškova, posebice plina, tako da smo unatoč poskupljenja plina za 30-tak posto, mi nakon te obnove dobili iste račune, znači troškovi su ostali isti, tj. umanjeni za 30%. U školi vodimo računa o troškovima, posebno plina na koji se grijemo, i za sada imamo do 30 tisuća kuna mjesečno u sezoni grijanja. S ovom novom energetskom obnovom sigurno ćemo još više uštedjeti – istakla je ravnateljica škole Zvjezdana Krip.

- Grad Požega je kandidirao prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dva objekta, jedan je ovo krovište OŠ, a drugi je Mjesni dom u Golobrdcima. Ukupna vrijednost oba objekta je 2,33 milijuna kuna, a od Fonda smo zatražili sufinanciranje 40%, što nam je i odobreno. Vrijednost radova na školi je 686 tisuća kuna, zamijenit će se cijelo krovište i povećati energetska učinkovitost zgrade. Ovim radovima OŠ Dobriše Cesarića je riješena u potpunosti, i sada još čekamo gradnju sportske dvorane. Grad IMG 5104Požega je izradio kompletan projekt i ishodio građevinsku dozvolu, a na žalost svih nas to nije krenulo preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gdje smo projekt prijavili, a koji nisu osigurali sredstva za takve projekte. Nadam se da ćemo iduće godine moći kandidirati dvoranu na neki od projekata putem regionalnog razvoja ili drugih mogućnosti sufinanciranja – istakao je požeški gradonačelnik, koji je ujedno najavio da će prva na redu za energetsku učinkovitost ići zgrada Područne škole u naselju Vidovci. Time bi sve škole bile energetski učinkovitije i nebi više bilo povećanja troškova energenata.

Tekst/foto: Vladimir Protić