Nedjelja, 01 Studeni 2015 20:46

Pakračka bolnica dobila status Gradske bolnice

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

NOVE INVESTICIJE, MAGNETNA REZONANCA, UREĐENO PARKIRALIŠTE, NOVI PRAVNI STATUS -

PAKRAC – Od 28. listopada pakračka bolnica, posluje pod novim nazivom Gradska bolnica Pakrac, s novim statusom i djelovat će kao Podružnica Opće županijske bolnice Požega, što je vidljivo i iz nove registracije kod Trgovačkog suda. Time je dobila novi pravni status, a kao predstojnica imenovana je dr. Slavica Klaić, dosadašnja pomoćnica sanacijskog upravitelja.

IMG 6422Tim povodom bolnicu su obišli u radnom posjetu, zamjenik ministra zdravlja, prim. mr. sc. Marijan Cesarik, zastupnik u Hrvatskom saboru, Zdravko Ronko te sanacijski upravitelj OŽB Požega, prof. dr. sc. Željko Glavić.

- Moram ovdje istaći da je gospodin Ronko u svemu ovome najzaslužniji za sve što se pozitivno događalo u pakračkoj bolnici, a i u zdravstvenom sustavu Požeško-slavonske županije. Ako se vratimo malo unazad kakva je situacija bila 2013. godine stručnjaci Svjetske banke i Europske komisije imali su jednu posebnu ideju a to je da se pakračka bolnica ugasi što u svakom slučaju meni nije bilo prihvatljivo. Ipak pronašli smo jedno kompromisno rješenje da pripojimo pakračku bolnicu jednoj od najboljih bolnica u RH a to je Opća županijska bolnica Požega. Danas mi imamo jednu drugu situaciju, pakračka bolnica nakon jednog dobrog sanacijskog perioda dobiva status Gradske bolnice – rekao je Cesarik, a posebno istakavši doprinos da se pakračka bolnica izvuče iz kolapsa i velikih dugova koji su nastali u prethodnim mandatima.

- Kada smo, tada, ponudili da ovdje uspostavimo Hitni bolnički prijem tadašnja garnitura rukovodstva pakračke bolnice je bila gluha. Kada je odstupio ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća tek smo onda mogli napraviti puno postižući kvalitetu rada ovdje IMG 6425u pakračkoj bolnici koja je sada kao takva jedina u RH dobila status Gradske bolnice. Dobila je magnetsku rezonancu kojom se može učiniti jako puno. Pakračka bolnica danas ima jedan visoki rejting kako u radiologiji tako i u mnogočemu drugome. Imati objedinjeni Hitni bolnički prijem je uvjet opstanka ovakve bolnice – dodao je Cesarik naglašavajući kako je za sve što se događalo, usprkos svim padovima i “paljenjima svijeća” te raznim performansima koji su se događali u proteklom razdoblju i svaki puta kada je posustao i bio depresivan zbog svih tih podmetanja u tim ga je trenucima Ronko ohrabrivao i pozivao na borbu kako bi se učinilo sve što se god može učiniti za pakračku bolnicu.

Nova predstojnica Gradske bolnice Pakrac, dr. Slavica Klaić naglasila je kako je tijekom sanacijskog perioda, uloženo jako puno, otvoreno niz novih prostora, preuređen veći broj ambulanti a izgrađeno je i novo parkiralište. Posebice je naglasila kako je otvoren novi odjel hemodijalize, te objedinjeni Hitni bolnički prijem. Zahvalila je tom prilikom saborskom zastupniku Ronku na svemu što je učinio i lobirao za pakračku bolnicu.

Magnetna rezonanca za pakračku bolnicu, koja je iz Požege preseljena u Pakrac, veoma je bitna i važna i u velikoj mjeri doprinijeti će kvaliteti zdravstvene usluge koja će se moći pružiti onima koji takvu uslugu budu zatrebali. Pacijenti više neće trebati ići u neka udaljenija mjesta i dugo čekati jer će takvo snimanje biti moguće obaviti kvalitetno, brzo i efikasno.

IMG 6434- Kada smo ovdje postavili magnetsku rezonancu pokazalo se da ima gotovo 30% bolju rezoluciju od one koja je bila u Požegi. Više je tu onoga što utječe na to posebice što nema u blizini prometnice niti industrije koja bi ometala kvalitetan rad magneta. Dakako da veliku ulogu ima i zamjena najvažnijih dijelova na instrumentu poput zavojnice koja najviše utječe na kvalitetu slike – rekao je sanacijski upravitelj Glavić.

Uz pakračku bolnicu je izgrađeno i novo parkiralište sa 97 parkirnih mjesta u koje je uloženo 850 tisuća kuna. No, iako završeno još uvijek nije otvoreno za korisnike, za što su govornici optužili požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića za kojeg tvrde da je zaustavio tehnički pregled i izdavanje potrebne dokumentacije kako se ne bi moglo to parkiralište koristiti.

Tekst/foto: G.V.