Subota, 07 Studeni 2015 14:11

Mimohod požeškim ulicama i polaganjem vijenaca uz spomenik na Trgu 123. brigade

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA OSNIVANJA 123. BRIGADE POŽEGA -

POŽEGA – Požega je obilježila 24. godišnjicu osnivanja svoje 123. brigade Požega u spomen na osnivanje brigade 1991. godine. Sve je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade, svečanim mimohodom uz zastave do spomenika brigadi ispred OŠ Julija Kempfa, te biste dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku ispred Veleučilišta u Požegi, gdje su također položeni vijenci i lampioni. Nakon toga mimohod je krenuo do crkve sv. Lovre gdje je održana sveta misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća prisustvovali su članovi udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, delegacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Koordinacije udruga branitelja Požeško-slavonske županije, zapovjedništvo 123. brigade, delegacija Ministarstva branitelja na čelu s ministrom Predragom Matićem, zamjenikom ministra zdravlja Marijanom Cesarikom i saborskim zastupnikom Zdravkom Ronkom, delegacija MORH-a koju je predvodio izaslanik ministra obrane, pukovnik Miroslav Zelenika, delegacija IMG 2794požeško-slavonske županije na čelu s županom Alojzom Tomaševićem i zamjenicima, Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Trohom, saborskim zastupnikom Franjom Lucićem i pleterničkom gradonačelnicom Antonijom Jozić, delegacija grada Požege na čelu s gradonačelnikom Vedranom Neferovićem i njegovim zamjenicima Mariom Pilonom i Darkom Puljašićem, delegacija općine Kaptol na čelu s načelnikom Milom Pavičićem, delegacija Policijske uprave Požeško-slavonske na čelu s načelnikom Dariom Dasovićem i Goranom Matijevićem, delegacija Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji.

Za sve sudionike mimohoda, posebno roditelje poginulih branitelja i suborce, članove 123. brigade, zapovjedništvo 123. brigade, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević održao je prijem u Županiji, te prigodan domjenak.

- Hvala svima koji su se odazvali i koji se sjećaju naših poginulih gdje smo i mi koji smo živi i prošli taj ratni put. Imamo to zadovoljstvo da nas već treću godinu za redom prima naš župan, general i prijatelj, a on je IMG 5970jedini župan general na što trebamo biti iznimno ponosni. Hvala vam prijatelju, generale, župane, na vašem razumijevanju što ste nas ugostili i što ste ovdje zajedno s nama. Veselimo se 25. godišnjici na našem Trgu sv. Trojstva kao što je i proslavljena 15. godišnjica osnutka naše 123. brigade koja je bila dostojanstvena. Moram napomenuti da iza Vukovara i Knina koju organizaciju radi država ono što smo mi obilježili za 15. godišnjicu je jedino u Hrvatskoj. Veselim se da ćemo na godinu napraviti još veće obilježavanje uz bolje uvjete te da ćete nam pomoći, možda i sa nekog drugog mjesta a ne samo s mjesta župana – rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

- 123. brigada je, slobodno se može reći, napravila čudo i preokret na bojišnici. Ponosan sam što sve vas kao župan i jedini general hrvatske vojske u modernoj povijesti mogu ugostiti. Vi ste ti koji ste mene izabrali na neposrednim izborima. najmanje je ovo što mogu učiniti da se ovdje sastanemo i vratimo uspomene ali i da razgovaramo kojim putem trebamo ići i sutra – istakao je župan Tomašević koji je naglasio kako će županija za iduću godinu predvidjeti sredstva i biti pokrovitelj veličanstvene proslave 25. obljetnice osnutka 123. brigade.

Tekst/foto: Vladimir Protić