Subota, 07 Studeni 2015 15:29

7. Sajam Slavonski banovac, grah fest i prvo Martinje u Pakracu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PRVO MARTINJE U PAKRACU UZ VINSKOG KARDINALA VLADU BAUERA I PONOSNOG KUMA PAKRAČKOG GRADONAČELNIKA DAVORA HUŠKU -

PAKRAC - Sedmi po redu Sajam Slavonski banovac ovog vikenda je otvorio svoja vrata po prvi puta na Trgu bana Josipa Jelačića i okolnim ulicama Pakraca. Do sada se sajam održavao u sportskoj dvorani. Požeško-slavonski župan Alojz Tomaševć svečano je otvorio sajam uz pratnju saborskog zastupnika Franje Lucića i gradonačelnice Pleternice Antonije Jozić. Glavni organizator sajma je Grad Pakrac i Poduzetnički centar Pakrac, a zemlja partner je Slovačka. Na ovogodišnjem sajmu se pojavilo oko osamdesetak izlagača iz 7 hrvatskih županija, uz predstavnike zemlje partnera Slovačke. Preko tisuću posjetitelja je bilo na sajmu što govori da bi pakračani mogli vratili tradiciju "sajmovanja" na trg.

U sklopu ovogodišnjeg sajma održan je i prvi Grahfest koji je organiziralo Udruženje obrtnika Pakrac – Lipik te Grada Pakraca uz potporu Hrvatske gospodarske komore, a 43 ekipe s područja Novske, Daruvara, Pakraca, Lipika i drugih okolnih mjesta okušale su se u spravljanju ovog slavonskog jela. Željko Širac i Željko Parag iz Prekopakre skuhali su najbolji grah i osvojili plasman na prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha koje će biti održano u srpnju 2016. u Belom Manastiru te 20 litarski kolić sa stalkom i butelju vina Vinarije Ćasić vina, drugo mjesto osvojila je ekipa Ksenije Vacek iz Pakraca, a treća je bila ekipa Bolnice Pakrac.

Za sve posjetitelje bio je tu i bogati kulturno-umjetnički programa gdje su nastupili mališani Dječjeg vrtića Maslačak, KPD SLoga, Plesni klub Dolce, učenici OŠ Braće Radića Pakrac, Toni i Grgur na gitari, KUD Seljačka Sloga Prekopakra, KUD Češka beseda Prekopakra, KUD Đurmanec, KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih toplica, KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca, a za ljubitelje tamburaške glazbe nastupili su TS "Zlatna dolina" iz Požege, Cecilije, Stjepana Jeršeka Štefa, a za kraj koncert su održali poznati tamburaški sastav "Gazde".

Pakračani su imali prilike prisustvovati i prvom Martinju u Pakracu nakon rata. Vinski kardinal Vlado Bauer iz Požege, krstio je mošt u mlado vino pakračkog vinara Saše Ćasića, a prvi vinski kum bio je pakrački gradonačelnik Davor Huška.

Tekst/foto: Vanja Protić