Četvrtak, 03 Prosinac 2015 12:06

Provode projekt „Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM GRADA POŽEGE I POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Već niz godina Udruga osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije brine o osobama s invaliditetom raznih kategorija i redovno sudjeluje u projektima te se javlja na natječaje ministarstava, a u novije vrijeme konkuriraju i na europska sredstva. Udruga je upravo počela s provođenjem 12-mjesečnog projekta vrijednog 439.917,09 kuna, a bespovratna sredstva su dobili iz Europskog socijalnog fonda putem Ministarstva socijalne politike i mladih uz posredovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

- Projekta je namijenjen za osam osoba s najtežim oblicima invaliditeta, a kroz projekt je uposleno osam osobnih asistenta koji im pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, te jedna osoba na radnom mjestu koordinatora i voditelja projekta. Projektom se pruža potpora neovisnom življenju osoba s invaliditetom što uključuje: pravo na izbor, donošenje IMG 7270odluka, kontrolu vlastitog življenja, odgovornost za donošenje odluka i pravo na pogrešku. Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja. Širenjem usluge osobne asistencije veći broj korisnika, osoba s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta, dobiva mogućnost unapređenja kvalitete življenja, socijalnog uključivanja u zajednicu te sprječavanja institucionalizacije. Pružatelji usluge – osobni asistenti, su osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Usluga se pruža 80 sati mjesečno prema unaprijed utvrđenom planu korisnika, a o pruženoj usluzi se vodi evidencija – istakao je predsjednik Udruge Ivan Begić, koji dodaje da osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u svakodnevnom životu nisu u mogućnosti obavljati aktivnosti svakodnevnog življenja i to od okretanja u krevetu, transfera krevet/kolica, kolica/toalet, pripremanja i konzumiranja hrane, obavljanja osnovnih higijenskih potreba, ali niti administrativnih poslova te drugih aktivnosti.

Pomagači su uglavnom ukućani, rođaci i prijatelji, a potpora osobama se pruža u vrijeme koje je pogodno pomagačima. Stoga se osobe u pravilu zatvaraju u "sofisticirane samce", rijetko izlaze te odustaju od obrazovanja i zapošljavanja. Posebni problemi javljaju se u ruralnim sredinama u kojima između ostalog nisu razvijene niti druge socijalne usluge, a stigmatizacija je još daleko veća. Uz to osobama koje se kreću uz pomoć se time onemogućavaju i osnovne usluge čak niti za zdravstvenu zaštitu. Teškoće se multipliciraju zbog bolesti i starenja pomagača tako da kada ukućani nisu više u mogućnosti pomagati osobe su prinuđene otići u instituciju, koja nije njihov izbor, nego nužda i u kojoj gube samostalnost koju su imali, ali i svoju lokalnu zajednicu i okruženje.

- Iskustva naše udruge koja već niz godina provodi projekt osobnih asistenata pri Ministarstvu socijalne politike i mladih, pokazuju da je usluga postala nezamjenjiva do te mjere da korisnici izjavljuju "bolje da mi uzmete život nego asistenta" iz razloga što 80 sati pružene usluge znači osobi mogućnost planiranja aktivnosti. Dosadašnja iskustva pokazuju da su IMG 7266korisnici usluge osobne asistencije unaprijedili kvalitetu življenja što se ogleda kroz primjere da su mnogi postali aktivniji u udruzi, sklopili partnerske veze, započeli aktivan život u zajednici kroz uključivanje u kulturne, sportske i druge aktivnosti. Također obitelji izražavaju zadovoljstvo jer su dobile sigurnost da će njihovim članovima moći pomagati druge osobe i u trenutku kada oni to više ne budu mogli i prihvatili su prisutnost "treće" osobe u kući koja nije smetnja niti teret već pomagač cijeloj obitelji. Širenjem usluge osobne asistencije Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško–slavonske uključiti će 8 korisnika čime će se unaprijediti sustav izvaninstitucionalne potpore – kaže Begić.

Ciljna skupina projekta su osobe oboljele od cerebralne paralize, distrofije mišića, paraplegije, za koje je prema evidenciji Udruge o vrsti i stupnju oštećenja utvrđeno kako im je neophodna usluga osobne asistencije. Druga ciljna skupina su nezaposlene osobe prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje – također njih 8 koje su uposlene na radnom mjestu osobnih asistenata osobama s invaliditetom.

Projekt doprinosi osnaživanju i samoodređenju pojedinca s invaliditetom za izjednačavanje mogućnosti kroz uklanjanje i smanjivanje prepreka u društvu. Usluga omogućava osobi realizaciju aktivnosti koje osoba s invaliditetom ne može obaviti sama što uistinu doprinosi jednakim mogućnostima. Osobna asistencija podrazumijeva mogućnost osoba s invaliditetom da se aktivno uključe u život zajednice i sudjeluju u svim aktivnostima. Usluga osobne asistencije omogućava osobama da ostanu u svom domu, a time sprječava institucionalizaciju čime se izjednačavaju s ostalim osobama.

- Grad Požega je i do sada iz svojih proračunskih sredstava pomagao rad Udruge, no ovo je pokazatelj da se Udruga aktivno javlja na natječaje za sredstva koja su im dostupna za realizaciju programa, a to je nešto što je bila moja osobna želja od početka, da udruge na području grada Požege imaju aktivan pristup, ne samo prema gradu, nego i prema ostalim mogućnostima financiranja svojih potreba. Ovo je pokazatelj da se može, samo je potrebna volja, a mnogi se orijentiranju samo na gradski proračun i smatraju da se planovi iz njega mogu realizirati, no to nije tako. Mislim da se u Požegi događa jedna dobra stvar, a to je razvoj senzibiliteta prema osoba s invaliditetom od najranije dobi – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović nakon prezentacije projekta.

Tekst/foto: Vladimir Protić