Srijeda, 02 Prosinac 2015 16:14

Zacrtali strateške ciljeve i iz njih pokrenuli projekte

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

4. PROSINCA OPĆINA JAKŠIĆ SLAVI SVOJ DAN OPĆINE I BLAGDAN ZAŠTITINICE ŽUPE SV. BARBARE -

Povodom obilježavanja Dana općine Jakšić i blagdana zaštitnice župe sv. Barbare razgovarali smo s načelnikom općine Ivicom Kovačevićem o toj površinski maloj, gusto naseljenoj općini, koja svojim aktivnostima se ne srami ni puno većih sredina. Zacrtali su prije nekoliko godina neke važne strateške ciljeve i iz njih pokrenuli projekte.

IMG 3565- Poljoprivreda je naša glavna gospodarska grana. Naša Općina ima ukupno 3.280 ha poljoprivrednih površina, od toga je bilo državnog zemljišta 1.050 ha. Programom raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem smo glavninu prodali, oko 580 ha, jedan dio od 130 hektara povratili bivšim vlasnicima, oko 220 hektara je u višegodišnjem zakupu, a 112 hektara je pod koncesijom. Zakup, kupovinu i vraćeno zemljište 930 hektara rade naši OPG-i. Tako smo dugogodišnjim intenzivnim radom stvorili preduvjete razvoja malih OPG-a. No zbog dugogodišnje loše opće državne politike prema stočarstvu, govedarstvo i svinjogojstvo te proizvodnja mlijeka su stagnirali. Razvijali smo i poticali razvoj drugih segmenata poljoprivredne proizvodnje, voćarstvo, povrtlarstvo, te proizvodnju duhana.

Uz poljoprivredu razvijali ste i Gospodarska zonu Jakšić?
- Slijedeći iskorak za razvoj malih poduzetnika i OPG-a je izgradnja prve Gospodarske zone Jakšić na površini 16,9 hektara. U fazi smo provođenja postupka javne nabave za izvođača radova u gradnji 1. Faze komunalne, cestovne i druge infrastrukture u Gospodarskoj zoni. Trebalo je vremena, truda i znanja za IMG 5892rješavanje imovinskih odnosa. U zadnje vrijeme razgovaramo i pregovaramo s tri moguća investitora, jedan je u proceduri namjere za kupovinu zemljišta, a dva investitora su u fazi pregovaranja ulaska u Zonu.

Općina Jakšić svojim planovima razvoja nije zapostavila ni onaj bitni i nužno potrebiti preduvjet razvoja svakog naselja, izgradnju komunalne infrastrukture?
- U prošloj godini smo provodili projekt izgradnje kanalizacija naselja Treštanovci.
Projekt je financiran sredstvima IPARD Programa, Mjera 301 u vrijednosti 2,83 milijuna kuna bez PDV-a. Dobivena je Uporabna dozvola i izvršen je povrat sredstava od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao nositelju IPARD Programa Mjere 301 u Hrvatskoj. Nakon tehničkog pregleda ishođena je Uporabna dozvola te su stvoreni svi preduvjeti za priključenje domaćinstava na novu mrežu. Izgrađeni sustav kanalizacije naselja Treštanovci, kombinirani je gravitacijsko-tlačni sustav s jednom crpnom stanicom, ukupne dužine 3210 metara koji se spaja na postojeći sustav odvodnje naselja Eminovci.

Dječji vrtić u Jakšiću je jedna duga priča koju ste ipak, ali najviše svojim sredstvima završili?
- Dječji vrtić je duga priča, traje poduže zbog malog fiskalnog kapaciteta Općine, i nemogućnosti osiguranja kvalitetnog izvora financiranja. Uspjeli smo osigurati financijska sredstva i idemo s projektom do kraja, radovi su u tijeku. Očekujemo IMG 5896završetak radova početkom proljeća 2016. godine. Izgradnjom ovog kapitalnog objekta napokon će Jakšić dobiti svoj vrtić na radost djece i njihovih roditelja.
Uspjeli smo izgraditi cestu i nogostup u odvojku ulice Stjepana Radića u Jakšiću koja ide do Dječjeg vrtića u dužini od 150 metara i izgradnja kanalizacije za odvodnju oborinskih voda u dužini od 255 metara. Dobivena je Uporabna dozvola i izvršen je povrat sredstava od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao nositelju IPARD Programa Mjere 301 u Hrvatskoj, tako da je za vrtić i dolazak djece i roditelja sve spremno, pa i parkirališna mjesta.

Radite i na rekonstrukcija niskonaponske mreže i javne rasvjete u nekoliko naselja?
Općina Jakšić izgradila je novu javnu rasvjetu u naselju Rajsavac u vrijednosti 130.000 kuna. HEP ODS Elektra Požega izvršili su radove na demontaži i zamjeni postojeće stare niskonaponske mreže u naselju Rajsavac. Elektra Požega postavila je nove betonske stupove i instalirala novu kvalitetnu niskonaponsku mrežu. Rekonstrukcijom niskonaponske mreže i postavljanjem novih betonskih stupova stvorene su pretpostavke za izgradnju i postavljanje novih rasvjetnih tijela za javnu rasvjetu. Vrijednost izvedenih IMG 8424radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže financiranu od HEP ODS Elektra Požega iznosi oko 550.000 kuna. Zatim rekonstrukcija niskonaponske mreže i javna rasvjeta u naselju Treštanovci gdje je
Elektra Požega također izvršila radove na demontaži i zamjeni postojeće stare, dotrajale, niskonaponske mreže sa starih krovnih stalaka i drvenih stupova u naselju. Na taj način stvoreni su preduvjeti za instaliranje i postavljanje novih rasvjetnih tijela na nove betonske stupove. Vrijednost izvedenih radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže, koju su financirali HEP ODS Elektra Požega je oko 400.000 kuna, a vrijednost nove javne rasvjete je oko 95.000 kuna. Realizacijom ovih rekonstrukcija niskonaponske mreže i izgradnjom novih javni rasvjeta do sada je obnovljeno osam naselja, a u Planu za slijedeću godinu je rješavanje naselja Eminovci.

Radite na asfaltiranju ulica, uređenju domova, dječjih igrališta?
- Asfaltirana je ulica i parking ispred mjesnog doma u Radnovcu u vrijednosti oko 160.000 kuna. Uredili smo i opremili u ovoj godini četiri dječja igrališta, dva u Jakšiću i jedno u Tekiću i Treštanovcima. U tijeku slijedeće godine u planu nam je nastaviti i opremiti još dva igrališta, te izgraditi asfaltirani sportski teren u Cerovcu. IMG 8719Uz potporu općine proveli smo i projekt Energetske učinkovitost obiteljskih kuća. Našim građanima smo osigurali 1,00 milijun kuna iz Fonda zaštite okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku učinkovitost obiteljskih kuća, projekt realiziran uz potporu Općine sa 120.000 kuna. Tako su obnovljene nove fasade, stolarija, krovišta i plinski kombi bojler u dvadeset kuća.

Protekle godine imali ste i posljedice od poplave, kako ste ih riješili?
- Od lanjskih poplava osjećaju se i danas posljedice kako na privatnoj imovini tako i na komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi, pogotovo uz bujične vodotoke Kaptolke, Vetovke i Dobre vode. Dio odvodnih kanala, propusta, cesta smo sanirali sredstvima našeg Proračuna, a dio je na čekanju te uskoro očekujemo pomoć iz sredstva Europskog fonda solidarnosti.

Vodite i posebnu brigu o novorođenima, djeci i mladeži, starima?
- Kao i svih dosadašnjih godina bili smo osjetljivi prema djeci, kako novorođenoj, djeci predškolskog uzrasta, tako i prema srednjoškolcima. U ovoj godini do Božića ćemo darivati novorođenu djecu i njihove roditelje s 1.000 kuna. Nastavili smo sufinancirali smještaj naše djece u vrtićima u vrijednosti 150.000 kuna, sufinanciramo mjesečne karte srednjoškolskih učenika u vrijednosti 80.000 kuna. Od ove godine uvodimo IMG 9620još jednu mjeru za mlade, dodjela 10 stipendija za studente u vrijednosti 500 kuna mjesečno po studentu. Natječaj je u tijeku i očekujemo dovoljan broj prijavljenih kandidata. Općina je i ove godine provodila iz sredstava HZZ programa „Pomoć u kući starijim osobama“. Zaposlili smo 10 osoba u ovoj godini koje su skrbile i pomagale 60 starih i nemoćnih osoba. U tijeku godine osobama u potrebi dodijelili smo sredstva za ogrjev, pomagali plaćanje režijskih troškova. Od ove godine u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Požega otvorili smo knjižnični stacionar u Jakšiću i tako omogućili svima lakši dodir s knjigom.

Vodite računa i o radu udruga građana i pomažete ih financijski?                                                         - O radu svih aktivnih udruga na našoj Općini vodimo dugogodišnju brigu u sufinanciranju njihovih programa i projekata. Želja nam je sačuvati sportske klubove, lovačka i ribolovna društva, dobrovoljno vatrogasno društvo, očuvati kulturno-tradicijsko blagu koje njeguju udruge, poticati udruge mladih, umirovljenika i sve one koji djeluju na našoj Općini. Povodom Dana Općine najaktivnijima udrugama ćemo dodijeliti zahvalnice.

Puno ste toga ove godine uradili, ali sigurno imate i puno planova i projekata?                                 - Spremni smo s projektima ali nema natječaja, IMG 9640pojedine dozvole smo već produljivali. Spremne su građevinske dozvole za kanalizacije Tekić, Cerovac, Granje i Svetinju te vodovode u Tekiću, Cerovcu i Granju. Posjedujemo građevinsku dozvolu za Rekonstrukciju i prenamjenu zgrade Stare škole u knjižnicu i čitaonicu u Jakšiću.

U izradi su nam projekt nogostupa u Eminovcima s autobusnim ugibalištima i parkiralištima i nogostup u Rajsavcu.

Jedna ste od općina koja svakako opravdava svoje postojanje, bez obzira što neki kažu da male općine treba ukidati?
- Vjerujem i siguran sam kako će Općina Jakšić ići dalje, pratiti nove mogućnosti, koristiti sredstva EU fondova te se razviti u jednu lijepu, dragu, srednje europsku općinu. I do sada s malim fiskalnim kapacitetom smo znali izvlačiti sredstva iz ministarstava, javnih poduzeća, fondova, predpristupnih fondova EU i uskoro fondova EU. Nikome nismo dužni i sve obveze podmirujemo na vrijeme.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivske fotografije (Vladimir Protić)

čestitka