Nedjelja, 16 Rujan 2012 14:18

Biciklijada i brdska utrka

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

DESETA GODIŠNJICA BRDSKO BICIKLISTIČKOG KLUBA POŽEGA -

POŽEGA –Brdsko biciklistički klub Požega prošlog tjedna obilježio je svoju 10. godišnjicu postojanja, aktivnog rada, promicanja biciklizma i zdravog načina života. U suradnji s svojim pokroviteljem gradom Požegom organizirali su niz manifestacija. U pješačkoj zoni organizirana je u subotnje dopodne registracija bicikala koju su uspješno odradili pripadnici Policijske uprave Požeško-slavonske, a registraciji se odazvalo pedesetak građana, prije svega ponukanih dosta čestim krađama bicikala, te želeći i na taj način pridonijeti svojoj sigurnosti i sigurnosti svoje imovine.

U Cehovskoj ulici članovi BBK Požega izložili su i svoje bicikle s kojima se natječu, gdje je bilo primjeraka od 3 pa do 30.000 kuna, teških svega šest-sedam kilograma, sa grafitnim ramama izuzetne čvrstoće a male težine, što osobito utječe na rezultate u brdskim biciklističkim utrkama. Među izlošcima bio je i jedan raritet po starini, bicikli iz 1925. godine koji je unatoč svojoj starosti izgledao kao da je jučer izašao iz trgovine. Njegov ponosni vlasnik kaže da ga nebi mijenjao niti za jedan od ovih skupih brdskih bicikala.

- Iako smo se iz početka okupili kako bi vozili rekreacijski te promicali zdrav način života ali i sve one prirodne ljepote našeg kraja vrlo smo brzo postali i klub koji se natječe u Slavonskoj brdsko biciklističkoj ligi. Ove smo godine bili drugi, lani treći, a prije četiri godine bili smo prvaci.  Imamo 30-ak članova iako se kroz klub kroz deset godina sigurno „provozalo“ stotinjak osoba. Završna svečanost obljetnice bila bi početkom  mjeseca prosinca kada bi u Požegi organizirali proglašenje pobjednika u Slavonskoj ligi te promociju jedne tiskovine o deset godina našeg rada - kaže predsjednik kluba Dinko  Zima.

Biciklijada po Požeškim brdima

Nakon promocije građanima Požege članovi kluba i svi zainteresirani građani su krenuli na rekreativnu biciklijadu po Požeškim brdima. Vozilo se trasom biciklističke staze koja vodi kroz Jagodnjak do Gradskih Vrhovaca te nazad preko Domovinskog križa. Tempo vožnje bio je prilagođen najslabijim biciklistima. Svi učesnici, njih 40-tak a posebno mlađi od 16 godina vodili su računa o svojoj sigurnosti i svi su nosili zaštitnu kacigu. Znak za start biciklijade dao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, koji je uz čestitke klubu istakao i njihov doprinos sportu i zdravom načinu života.

MTB utrka XC - Zlatni lug

U nedjelju 09. rujna vožena je tradicionalna 10. MTB utrka Požega – XC Zlatni lug. Utrka se vožena kao 10. kolo Slavonske brdsko biciklističke lige Scott na odličnim terenima turističkog kompleksa Zlatni lug u Emovačkom lugu. Utrka je kružna s krugom dužine od 4.700 metara a vozilo se u pet kategorija: žene, sport, master, junior i elite, od tri do pet krugova. Na startu se pojavilo 50-tak vozača iz svih klubova Slavonije i Baranje i Zagreba. Prvi start je krenuo u 11 sati a posljednji u 13 sati.

U kategoriji juniora dominirali su domaći vozači, prvi je bio Bruno Šimčik iz Luks racingteama, drugi Marko Batori iz BBK Požega a treći Antonio Rusan iz Luksa.

Kategoriju master najbolje su odvozili biciklisti BK Maratona, treće mjesto osvojio je Goran Pavić BBK Požega i sedmo Mihael Rukavina.

Najbrojnija je bila kategorija sport u kojoj je šesto mjesto osvojio Dinko Zima iz BBK Požega, a u kategoriji žena Požežanka Dea Pavičić je ponovno stala na najviše postolje. Ona vozi za Luks racingteam i ove godine postiže odlične rezultate u Prvenstvu Hrvatske i Slavonskoj biciklističkoj ligi.

U kategoriji Elite drugo mjesto osvojio je domaći vozač iz BBK Požega Tomislav Horvat.

Najstariji bicikl u Požeštini, a možda i šire svakako je onaj iz 1925. godine u vlasništvu  Rajka Smiljanića. - Bicikl je i dalje u voznom stanju sa svim svojim originalnim dijelovima. Dosta je vremena trebalo da se on uredi i osposobi jer njemačka  tvrtka koja ga je proizvela to više ne radi. Ne proizvodi više bicikle već traktore. Ovaj bicikl ima posebno mjesto u sobi gdje stoji kao izložbeni primjerak. I po svom izgledu on je dovoljno prepoznatljiv tako da me ne brine nikakva krađa. Imam još nekoliko starijih bicikala no ovaj mi je najdraži - kaže Rajko dodajući da nema te cijene po kojoj bi ga prodao.