Petak, 28 Lipanj 2013 11:13

Prvi puta domaćin Luks racing team

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

2.XCO VALLIS AUREA - MEĐUNARODNA BRDSKO BICIKLISTIČKA UTRKA  -

 

TURNIĆ - Minulog vikenda u Požegi se po prvi puta održala međunarodna utrka pod okriljem UCI-a ( Union Cycliste Internacionale ). Ove godine, sad već tradicionalna utrka u brdskom biciklizmu 2. XCO Vallis Aurea, koja se održava na stazi Turnić pokraj Požege vozila se za Kup Hrvatske u kategorijama Elite M, Elite Ž, Juniori, Kadeti, Veterani, Rekreativci i Početnici. Pod okriljem međunarodne federacije UCI održala se utrka u kategorijama Elite Muški, Elite Žene i Junior.

tekst biciklistiNa stazi koje je smještena u okolici Restorana Stari fenjeri, za koju biciklisti kažu da je na vrlo dobroj konfiguraciji, dužine 4000 metara i koja ima visinsku razliku samo 35 metara, ali za koju biciklisti isto kažu da je jedna od najdinamičnijih staza koje se voze za Kup Hrvatske vozilo se ovisno o kategoriji od 3 do 7 krugova.

- Pošto je ove godine utrka bila vožena i za bodovanje na svjetskoj biciklističkoj rang listi utrka je bila posjećenija i od strane naših domaćih vozača, a i od vozača iz stranih zemalja. Utrku je sudio i bio glavni komesar ovlašteni UCI komesar Thomas Mittas iz Soluna iz Grčke, a u dva dana na stazi Turnić nastupilo je preko 180 biciklista iz 7 zemalja, iz 30 klubova. Možemo se pohvaliti da smo u našu Požegu doveli bicikliste iz Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske, Belgije, SAD-a i Hrvatske – istakao je Igor Marač, predsjednik BK Luks Racing team.

tekst biciklisti2Utrka je vožena po sparnom i toplom vremenu i trebali su veliki napori da se odveze potreban broj krugova. Ukupni pobjednik utrke je pobjednik kategorije Elite M i U 23 član biciklističkog kluba RUDY Project Pedali di Marca iz Italije Nicolo Ferrazzo koji je stazu dužine 28 km, vozeći 7 krugova, izvezao za 1 sat, 22 minuta i 27 sekundi. Da je je bio premoćno najbolji pokazuje i podatak da je drugoplasirani u cilj ušao član Calcita iz Slovenije Boštjan Hribovšek sa zaostatkom od 1 minute i 30 sekundi. Na trećem mjestu je utrku završio prošlogodišnji prvak Hrvatske, član BBK Šišmiš iz Samobora Filip Turk sa zaostatkom za prvoplasiranim od 2 minute i 26 sekundi.

Od požeških vozača u glavnoj utrci nastupio je Bruno Šimčik koji je vozio u kategoriji Do 23 godine i na kojoj je zauzeo drugo mjesto iza prvoplasiranog talijana Ferrazza, a u ukupnom poretku kategorije Elite M i U 23 Bruno Šimčik je zauzeo vrlo dobro deveto mjesto.

U kategoriji Elite Žene pobijedila je biciklistica iz Focus XC Teama iz Mađarske Barbara Benko koja je u pet krugova Andreu Kiršić iz Keindl Sporta iz Zagreba ostavila za nešto manje od dvije minute.

tekst biciklisti3Treća kategorija koja se vozila pod okriljem UCI-a je kategorija Junior u kojoj je nastupio i požeški biciklist iz BK LUKS Racing Team Marko Radoš. U borbi kroz pet krugova, koliko su juniori vozili, Marko je u borbi sa Markom Bertetićem iz BK Keindl Sport iz Zagreba osvojio prvo mjesto sa prednošću ulaska u cilj od sedam sekundi.

- Od naših požeških natjecatelja još je nastupio Krešimir Pavičić u kategoriji Veterani B i koji je osvojio ukupno pet mjesto u utrci, a za bodovanje za Kup Hrvatske osvaja treće mjesto. U kategoriji Početnika do 13 godina nastupio je i mladi požeški biciklist Mirko Budimlić koji je svoju prvu utrku završio na vrlo dobrom četvrtom mjestu, dok je u kategoriji Rekreativci naš petnaestogodišnji Luka Jakobović u trećem krugu morao odustati.

Ovogodišnja utrka po riječima glavnog Komesara Thomasa Mittasa, i prvoplasiranog u kategoriji Elite Muški Nicole Ferrazza iz Italije i prvoplasirane u kategoriji Elite Žene Barbare Benko iz Mađarske organizirana na nivou koji ispunjava standarde i utrka višeg ranga i da su se svi složili da će i iduće godine doći na ovako dobro organiziranu utrku koju je organizirao naš požeški biciklistički klub Luks Racing Team.