Ponedjeljak, 04 Siječanj 2021 11:51

Potres2020 – webGIS platforma za pomoć stradalima u potresu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koordinira aktivnosti za optimalno korištenje platforme na kojoj možete zatražiti i ponuditi pomoć stradalima u potresu, te doći do povezanih informacija. Platforma se razvija u suradnji između Geodetskog fakulteta, Hrvatske gorske službe spašavanja, Operativnog centra Civilne zaštite i Državne geodetske uprave Republike Hrvatske, a dostupna je na sljedećoj poveznici:

https://potres2020.openit.hr/views/map

Na ovom webGIS rješenju je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: „nudim pomoć“, „tražim pomoć“, „potraga za nestalima“, „zbrinjavanje ljudi i životinja“, „opksrbni punkt“, „smještaj“, „plin-voda-struja-telekomunikacije“, „promet-parking“, „hitne službe“. Na taj način će se uvelike olakšati logistika pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području.

Organizirana i koordinirana grupa eksperata iz cijele Hrvatske, uglavnom geodeta i geoinformatičara, volonterski ažurira predpotresno stanje na slobodnoj karti svijeta i priprema novu ortofoto kartu potresom pogođenog područja na temelju snimaka koje je dronovima prikupila Hrvatska gorska služba spašavanja.

Cilj projekta je stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava (webGIS) utemeljenog na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu na potresom ugroženom području kako bi se nadležnim službama i volonterima iz cijele Hrvatske olakšalo obavljanje svojih zadaća u teškom razdoblju koje dolazi.

Ukoliko želite pružiti pomoć stradalima u potresu, to je moguće izvršiti koordinirano putem ove platforme, što je u skladu s dosadašnjim preporukama službi koje su upućivale apel građanima da ne idu nekoordinirano u pogođena područja.