Srijeda, 06 Siječanj 2021 12:39

Kako iskoristiti božićno drvce i nakon blagdana?

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Jednom kada pravi borovi, jele i smreke uspješno odrade svoj posao najvažnijeg blagdanskog ukrasa, obično završe odbačeni na ulici, uz kontejner ili na nekom drugom mjestu predviđenom za njihovo bacanje.

Mnoge će obitelji drvce raskititi baš na današnji dan, a prije nego što ga odvučete na otpad, možda možete razmisliti o tome da ga cijelog ili barem neke njegove dijelove iskoristite za neku drugu svrhu.

U nastavku pročitajte nekoliko prijedloga o tome što napraviti s prirodnim drvcem jednom kada vam više ne treba:

Izradite podmetače i druge ukrase

Ovisno o širini stabla, božićno drvce možete iskoristiti i za izradu podmetača za čaše. Naravno, za jedan ovakav pothvat najbolje je imati garažu ili radionicu u kojoj ćete piliti uske kolutove. Na kraju ih premažite poliuretanskim lakom.

Osim podmetača, možete izraditi i druge ukrase za dom. Primjerice, možda u vašem domu postoji mjesto na kojem bi baš lijepo izgledao neki novi aranžman od borovih grančica.

Malč (pokrivač koji štiti i hrani biljke)

Napravite pokrov od usitnjenih grana i iglica koje se polako raspadaju i tako odlično čuvaju vlagu, štite biljke te sprječavaju rast korova.

Zaštita trajnica

Imate li vrt u kojem su zasađene trajnice, prekrijte ih borovim granama kako biste ih zaštitili od snijega i spriječili zamrzavanje tla.

Ako se na kraju ipak odlučite za bacanje bora, učinite to tako da ga odložite na najbližu zelenu površinu ili pored kontejnera gdje će ga pokupiti gradske komunalne službe. Prikupljeni odbačeni borovi pretvaraju se u kompost.

Do iduće godine pak razmislite o kupnji bora u tegli. Njega nakon blagdana možete primjerice zasaditi natrag u zemlju.

Izvor: zadovoljna.hr