Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 22 Svibanj 2022 09:37

Na 6. Festivalu slanine i vina "Slanvin Kaptol 2022." slaninsku ružu pekla 21 ekipa

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

ODRŽAN 6. MEĐUNARODNI FESTIVAL SLANINE I VINA „SLANVIN“ U KAPTOLU I DODIJELJENA PRIZNANJA 15. ŽUPANIJSKOG OCJENJIVANJA KVALITETE VINA VINO KAP 2022. -

KAPTOL - Udruga Požeški čuvari baštine u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola i tjednikom Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo općine Kaptol, Požeško-slavonske županije i TZ Zlatni Papuk organizirali su još jednu u nizu gastro, etno i eno manifestaciju na prostoru Požeštine. Održan je 6. „Festival slanine i vina Slanvin 2022.“, ove godine također međunarodno natjecanje, jer su „slaninsku ružu“ pripremale ekipe iz susjednih država. Ukupno se odazvala 21 ekipa majstora u pečenju slanine, a vrsni majstori i prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, došli su na ovo interesantno natjecanje, na kojemu su natjecatelji od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“, poseban gastro cvijet koji cijene mnogi. Organizator je za sve natjecatelje osigurao tablu slanine, ražanj i veliku vatru za pečenje. Tražilo se samo dobro i što pravilnije, okomito i vodoravno zarezivanje te strpljivo i lagano pečenje samo na žaru vatre, da bi se u konačnosti dobila prekrasna „slaninska ruža“ gastro cvijet posebnog ukusa, upravo za sladokusce.

- Cilj ove, sada tradicionalne gastro manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. 6. Festival je okupio ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Nakon dobre i slasne pečene slanine brojni posjetitelji na izbor su imali kušanje, ali i sudjelovanje u ocjenjivanju ponajboljih vina s 15. Županijskog ocjenjivanja kvalitete vina Vinokap 2022. – istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska i predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine.

IMG 0085

Na ocjenjivanje je pristiglo 20 odlično pripremljenih "slaninskih ruža", jer jedino ekipa "Z brda i zdola" nije uspjela zadatak izvesti u zadanom vremenu. Jedna ekipa je imala havariju, jer im je u tijeku pečenja izgorio štap pa je njihova "slaninaska ruža završila u vatri, no nije bačena, mogla se pojesti, jedino nije baš bila za ocjenu. Ovo samo govori da to i nije baš tako lako ispeći slaninu i dobiti pobjednički slaninski cvijet.

Nagradu za umjetnički dojam, svoje slanine i ukupnog aranžmana koji su predstavili ocjenjivačkoj komisiji, bez premca je osvojila Ekipa pod rednim brojem 11, vinara iz mađarskog Sologereka, koji su usput rečeno odnijeli i zlatne medalje za kvalitetu svojih vina.

Prvo mjesto jedinstvenom ocjenom svih četiri člana žirija, pod vodstvom Domagoja Ciganovića, odnijela je slaninska ruža ekipe pod brojem 2, iza kojega su bili Ekipa kaptolačkih vinara "Vino-kap, a glavni majstor u pečenju Vlado Zubović. Drugo mjesto osvojila je Ekipa pod brojem 3, mješovita ekipa natjecatelja iz Pakraca i Požege, a glavni majstor za slaninsku ružu bio je Mato Petrišić. On je na prvom Slanvinu bio pobjednik, a inače kaže da ide na brojna gastro natjecanja, jer voli kuhati a još više družiti se. Treće mjesto osvojila je Ekipa pod rednim brojem 16 iz Češljakovaca. Kako su ranih jutarnjih sati još bili u svatovima, ustali su se pred samo natjecanje, još i malo mamurni, ali su napravili pravu "slaninsku ružu".

Svi su nagrađeni poklon paketima butela Vinarije Krauthaker iz Kutjeva, plaketama i nagradama Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna i Požeških čuvara baštine.

Sve natjecatelje je za vrijeme pečenja bodrio načelnik općine Mile Pavičić ispred pokrovitelja manifestacije i predsjednik Vinokapa Ferdinand Novak, koji su pozdravili sve posjetitelje i na kraju uručili nagrade najboljim vinarima, ali i najboljim majstorima pečenja slaninske ruže.

Dodijeljene su plakete vinarima koji su sudjelovali na 15. Županijskom ocjenjivanju kvalitete vina Vinokap Kaptol 2022., zatim na 6. Međužupanijskom ocjenjivanju vina, 8. Međunarodnom ocjenjivanju vina i posebnom Ocjenjivanju vina Pinot sivi. 

Na ocjenjivanje je pristigao 171 uzorak, a ukupno je ocjenjeno 170 uzoraka vina od kojih je po broju bodova 3 uzorka zaslužilo Veliko zlato, 72 uzorak vina je Zlatni, 75 uzorka Srebrna i 19 uzoraka Brončani. Sve rezultate možete pronaći ovdje.

I ove godine održan je „Slanvin etno sajam“ na kojemu su svoje proizvode izložili, od OPG-a proizvođača hrane do obrtnika i kućne radinosti iz tri slavonske županije.  Nakon proglašenja pobjednika ispred pozornice sudionici su se uhvatili u slavonsko kolo uz glazbu u živo, a bećarac u kolu odveo je ovu popodnevnu gastro manifestaciju u večernje sate koje ipak nije prekinula najavljivana kiša za popodne od naših meteorologa. Na opće zadovoljstvo svih sudionika opet su promašili s prognozom.

Galerija slika