Subota, 14 Siječanj 2023 13:25

Provedena preventivno represivna akcija policije usmjerena na korištenje sigurnosnog pojasa

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske danas su provodili  preventivno-represivnu akciju usmjerenu na korištenje sigurnosnog pojasa, posebno na zadnjim sjedalima u automobilima. Akciju na koju su bili pozvani i mediji održali su ispred starog autobusnog kolodvora u Požegi.

 - Za sve sudionike u prometu napominjemo da su obvezni koristiti sigurnosne pojaseve na svim sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi. Pojačani nadzor, vodeći računa da se ne stvaraju zastoji u odvijanju prometa, policijski službenici će provoditi na više nadzornih mjesta stoga upozoravamo sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa. Tijekom prošle godine imali smo ukupno 1.147 prekršaja za nekorištenje sigurnosnog pojasa, za koje Zakon predviđa kaznu od 130 eura. Mi danas želimo osvijestiti naše sugrađane koliko je bitno koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima, s naglaskom za zadnja sjedišta, posebno zbog toga jer imamo određene informacije s terena, da osobe mlađe populacije nisu upoznate s propisanim i obaveznim Zakonom o korištenju pojasa. Isto tako, određene ankete pokazuju da se svega 15% osoba veže na zadnjem sjedištu. Tijekom prošle godine imali smo ukupno četiri osobe teško tjelesno ozlijeđeno, a isto tako osam osoba lakše tjelesno ozlijeđeno, za koje smo utvrdili da nisu koristili pojas. U 2021. godini, od ukupno pet smrtno stradalih slučaja, za dvije osobe je utvrđeno da nisu koristili pojas – istakla je Ivana Radić, voditeljica Službe za javni red i sigurnost. Policijske uprave požeško-slavonske, na današnjoj akciji napominjući da samo nekoliko sekundi koliko traje vezivanje sigurnosnim pojasom spašava život.

Policijski službenici danas nisu djelovali represivno, nego su preventivno popričali s vozačima i suputnicima o njihpovim navikama korištenja pojasa, a one koji su bili u potpunosti ispravni su pohvalili i nagradili s mirisima za automobil.