Petak, 15 Rujan 2023 19:21

PROMETNA PATROLA - Tragična nesreća u Istri ukazala je na nužnost uvođenja sljedeće 3 mjere

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Mladi vozač vozio je automobil niže klase s motorom od 100 KS prevelikom i neprilagođenom brzinom, na skliskoj cesti bez zaštitne ograde prema opasnoj zoni izlijetanja, a automobil se zapalio jer je benzinski

Autor: prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić 

Tragična nesreća, u kojoj su jučer oko 19 sati na cesti u Istri, na području Lupoglava, na skliskoj cesti bez zaštitne ograde, nakon izlijetanja automobila Renault Clio 1.0 TCe, kojeg je prevelikom i neprilagođenom brzinom vozio mladi vozač, slijetanja na padinu i udarca u stablo, pričem se automobil zapalio, poginuli vozač i suvozač (braća).

Vozilo je bilo nove generacije, najviše ocjene za sigurnost (5 EuroNCAP zvjezdica), a ipak nije pomoglo. Dapače, zapaljenje automobila sa suvremenim turbobenzinskim motorom pokazalo je koliko je pogrešna odluka o prisilnom postupnom umirovljenju turbodizelskih automobila, što je više utemeljeno geopolitičkim i strateškim, a ne energetskim i ekološkim razlozima.

Naime, da su dva mlada brata bila u Renault Cliju s turbodizelskim motorom 1.5 dCi, umjesto s turbobenzinskim 1.0 TCe, nakon izlijetanja, udara u stablo i prevrtanja, automobil se, sasvim izvjesno ne bi zapalio. Zbog toga savjetujem, pri kupnji rabljenih preferirano, a novih dok se može, birajte turbodizelske verzije.

No to vozilo, uz tu objektivnu manjkavost pasivne sigurnosti (da nakon nesreće budu što manje posljedice) ima izvrsne karakteristike aktivne sigurnosti (sprječavanje nastanka nesreće), stabilnost i upravljivost, a ipak je došlo do izlijetanja.

Vozač, očito, brzinu nije prilagodio uvjetima na cesti te je počinio prekršaj prema članku 51. stavak 1 zakona o sigurnosti prometa na cestama, a vjerojatno je vozio i nedopuštenom brzinom, prema članku 54. Istraga će pokazati je li bilo dodatnih negativnih utjecaja na sigurnost (konzumiranje alkohola, korištenje mobitela…

Cesta je bila skliska, usto bez zaštitne ograde prema opasnoj zoni izlijetanja, što kompromitira naš prometni sustav, ali ne amnestira krajnje neodgovornog vozača, koji je na nizbrdici, koja olakšava postizanje brzine, vozio prebrzo i neprilagođeno.

Problem je i što je automobil niže klase imao razmjerno snažan turbobenzinski motor od 100 KS, a 2015. je ukinuta odredba o ograničenju snage motora za mlade vozače, a mladi vozač se nije plašio stisnuti gas, jer je dobro znao da nema rizika da će zbog toga biti kažnjen.

Ova teška tragična nesreća ukazuje na nužnost sljedećih mjera:

1. Povećati izvjesnost kažnjavanja za prometne prekršaje, prvenstveno postavljanjem radarskih kamera na svim opasnim prometnim mjestima, koje bilježe najopasnije prometne prekršaje -brzina, razmak, pretjecanje, crveno svjetlo, korištenje mobitela, nevezivanje…

2. Na dionicama s opasnim zonama izlijetanja postaviti dodatnu signalizaciju, vibracijske uspornike i zaštitne ograde.

3. Uvesti odredbu mladi vozač (do navršene 24. godine), po kojoj bi, u osobnim vozilima (ne poslovnim!) snaga bila ograničena na 70 kW (95 KS) te uvedena privremena vozačka dozvola, koja bi se izdavala nakon polaganja vozačkog ispita, a trajna nakon 24. godine, ako dotada ne prikupe propisan broj kaznenih bodova za prometne prekršaje.