Nedjelja, 05 Studeni 2023 15:56

Krštenjem mošta proslavljeno Kutjevačko Martinje uz nazočnost stotina planinara iz cijele Slavonije i BiH

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

NA TRGU GRAŠEVINE U KUTJEVU, JEDINSTVENOM U CIJELOM SVIJETU, ODRŽANA JE TRADICIONALNA CEREMONIJA KRŠTENJA MOŠTA I RAĐANJA NOVOG MLADOG VINA - 

KUTJEVO - Cjelokupni program obilježavanja Martinja u Kutjevu okupio je i ove godine veliki broj posjetitelja unatoč kišnom dopodnevu, koje se kasnije pretvorilo u lijep i sunčan dan. U najvećem broju posjetitelji su planinari koji dođu u Kutjevo u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Vidim iz Kutjeva, kojih se odazvalo gotovo tisuću iz 70 planinarskih društava iz Slavonije, kontinentalne Hrvatske ali i desetak planinarskih društava iz BiH. 

Svi oni su nakon tradicionalnog slavonskog doručka krenuli na pohod po vinogradima i obroncima Krndije. Nakon povratka povodom kutjevačkog Martinja na Trgu graševine, jedinstvenom u cijelom svijetu, održana je tradicionalna ceremonija krštenja mošta i rađanja novog mladog vina.
 Prvi dio ceremonije održan je ispred crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, davanjem blagoslova moštu, a povorka se onda uputila na Trg graševine. Krštenje mošta vodio je vinski biskup požeški, Boris Benčić Čep, uz pomoć ministarntica Gordane i Slobodanke iz Banja Luke, a ovogodišnji biser vinski kum bio je Aleksandar, također iz banjalučkog planinarskog društva. Uvijek zanimljivi ceremonijal krštenja mošta izazvao je veliku pažnju i zainteresiranost posjetitelja, koji su aktivno sudjelovali u njemu odgovarajući na pitanja vinskog biskupa, te su svi na kraju nazdravili s čašama mladog vina. I kum se dobro pokazao jer je zdravice i čaše koje su punile ministrantice uredno ispraznio zajedno s vinskim biskupom, koji je bio zaista rječit a i odlično je otpjevao nekoliko vinskih pjesama.
Na trgu je bilo postavljeno tridesetak štandova na kojima su se mogli kupiti proizvodi OPG-a, obrtnika i proizvođača autohtone hrane, pića, suvenira i ostalog, kutjevačkih vinara, a pod šatorima je bila pripremljena i dobra ugostiteljska ponuda hrane za gladne, pristigle s pohoda, brojne planinarke i planinare.

Za zabavni dio programa nakon ceremonijala krštenja mošta zaduženi su bili tamburaški sastav De Gotho, tamburaški sastav Žute dunje.

Kutjevačko Martinje održanoi je u organizaciji Turističke zajednice Grada Kutjeva u suradnji s Udrugom Kutjevački vinari, Hrvatskim planinarskim društvom Vidim Kutjevo, te uz pokroviteljstvo Grada Kutjeva.