Ponedjeljak, 06 Studeni 2023 11:19

Osnovna škola "Dobriše Cesarića" Požega - osnovala Učeničku zadrugu "Slap"

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Učenička zadruga Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ -  Slap osnovana je u školskoj godini 2022./2023. Cilj je Zadruge okupiti na dragovoljnoj osnovi što veći broj učenika te im primjerenim metodičkim postupcima, pod vodstvom učitelja mentora, omogućiti  razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti. Osim ovoga, učenici će stjecati i produbljivati  primjenu bioloških, tehničkih, gospodarskih, društvenih i srodnih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces, od njegova planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada. Orijentirali smo se na ekologiju, recikliranje i održivi razvoj.

U Zadruzi se posebno razvijaju i njeguju radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo. Stječe se znanje i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanja baštine i pučkog stvaralaštva.  Učenici se profesionalno informiraju i usmjeravaju te stvaraju preduvjete za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.

Prvo i  vrlo uspješno predstavljanje Zadruge,bilo je na Danima kruha – zahvalnosti za plodove Zemlje 13. listopada 2023. u dvorištu naše Škole. Prodali smo sve proizvode s jesenskom tematikom. Proizvodi su napravljeni kroz sekcije domaćinstvo, Mali misionari, biosigurnost i biozaštita, Botaničari, vezilje, Likovno – estetska skupina, Inovatorsko – informatička grupa, Filmska-foto sekcija i Kreativna skupina. Suradnju s učenicima dodatno smo potaknuli kroz video uratke i objašnjenja na Facebook stranici naše Škole.

Na taj način promoviramo našu Školu i uvodimo učenike u svijet poduzetništva. Sredstva dobivena prodajom naših proizvoda koriste se za ponovnu nabavku materijala te Izradu novih proizvoda. Voditeljica zadruge je Maja Burić, mag. prim. educ.