Ponedjeljak, 23 Rujan 2013 13:18

Dan policije 29. rujna 2013.

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Policijska uprava požeško-slavonska i ove će godine na prigodan i svečan način obilježiti Dan policije 29. rujna, te je u svezi toga predviđen sljedeći program:

Središnji događaj obilježavanja Dana policije održat će se dana 25. rujna  2013. godine (srijeda):

- u 8.30 sati ispred Spomen obilježja smrtno stradalih hrvatskih branitelja (Trg 123. brigade) položit će se vijenac u znak sjećanja na sve poginule pripadnike MUP-a,

- u 9 sati služit će se sveta misa za poginule pripadnike MUP-a u Katedrali Sv. Terezije Avilske u Požegi,

- u trajanju od 8 do 15 sati na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održat će se manifestacija „Dan otvorenih vrata policije“, na kojoj će građanima biti prezentiran rad policije te uređaji i tehnička sredstva koja policija koristi u svakodnevnom radu.P9292782

Dogovorena je i suradnja s Hrvatskim autoklubom. Oni su nam omogućili korištenje „simulatora prevrtanja vozila“ kako bi vozačima i drugim zainteresiranim osobama zapravo zorno prikazali nužnost korištenja sigurnosnih pojaseva te kako bi vozačima realno prikazali situaciju u kojoj bi se mogli naći u slučaju gubitka kontrole nad vozilom. Posjetitelji će imati mogućnost isprobati i tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju stanje alkoholiziranosti.

Djelatnici kriminalističke policije prezentirati će postupak pronalaženja i izuzimanja trgova na mjestu događaja (rad na mjestu događaja sa „Crime lite 2“ svjetiljkom, daktiloskopski kofer sa prašcima i folijama za izuzimanje tragova papilarnih linija, postupak daktiloskopiranja osoba, rad sa elektrostatskim podizačem prašnjavih otisaka i sl.) te foto i video opremu za dokumentiranje mjesta događaja. Također će izložiti uzorke opojne droge i preliminarne testove za ispitivanje sumnjivih materija (koji reagiraju na sve vrste opojnih droga).

Ovom prilikom policija će građanima predstaviti i novi vizualni identitet kampanje „Manje oružja – manje tragedija“, a upravo u tu svrhu organizirana je likovna radionica učenika osnovnih škola koji će kroz crtanje stripova izraziti svoje mišljenje kako bi oni riješili problem oružja. I najuspješniji radovi biti će izloženi.

Dogovorena je suradnja s Hrvatskim centrom za razminiranje koji će prikazati improvizirano minsko polje, različite vrste mina, kao i oznake koje upozoravaju na minsku opasnost te opremu koju pirotehničari koriste u svom radu i način na koji se mine otkrivaju i uklanjaju s miniranih površina.

Kako bi povećali interes posjetitelja za problematiku minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz Domovinskog rata angažirani su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu PU požeško-slavonske i PU zagrebačke koji će uz interventno vozilo, protueksplozijsku opremu i uređaje prezentirati rad EOD robota TEODOR.

Oko 10.15 sati u Požegi na Trgu sv.Trojstva pripadnici IJP uz demonstriranje obrane u slučaju napada naoružane osobe na policijskog službenika, bilo da je riječ o palici, nožu ili vatrenom oružju izvesti će vježbu simulacije razbojništva u banci uz izvlačenja osoba iz vozila.

 Također će se po prvi put manifestacija „Dani otvorenih vrata“ obilježiti u utorak 24. rujna u Pleternici na parkiralištu autobusa preko puta gradske tržnice, te u utorak 1. listopada u Lipiku na središnjem trgu u vremenu od 11 do 15 sati.