Srijeda, 06 Ožujak 2024 17:25

Europska komisija najavljuje nove natječaje za 2025. - Europska prijestolnica i Zeleni pionir pametnog turizma

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Europska komisija danas objavljuje natječaje za Europsku prijestolnicu pametnog turizma i Europskog zelenog pionira pametnog turizma za 2025. godinu. Turističke destinacije diljem Europe pozvane su prijaviti svoje inovativne prakse pametnog i održivog turizma kako bi postale vodeći primjeri europskog turizma.

Kao treći najveći ekosustav EU-a, turizam igra ključnu ulogu u gospodarskom rastu i stvaranju radnih mjesta. Inicijativa Pametni turizam odaje priznanje gradovima koji primjenjuju nove digitalne alate i prakse kao što su jednake mogućnosti i pristup posjetiteljima, održivi razvoj i podrška kreativnim industrijama i lokalnim talentima. Ovim natječajima Europska komisija promiče i nagrađuje budućnost pametnog i održivog turizma u Europi.

Kako bi se natjecali za naslove 2025. godine, od gradova se traži da pokažu svoje inovativne turističke prakse i predaju svoje prijave putem internetskog obrasca. Prijave će najprije ocjenjivati komisija neovisnih stručnjaka. U drugom koraku, od gradova koja uđu u uži izbor, bit će zatraženo da predstave kandidaturu svog grada pred Europskim žirijem. Europski žiri odabrat će dva pobjednika, „Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2025.” i „Europskog zelenog pionira pametnog turizma 2025.”, koji će biti objavljeni u studenom 2024. godine.

European Capital of Smart Tourism 2025 – Smart getsyoufurther

Natjecanje za Europsku prijestolnicu pametnog turizma pokazalo je uspješne rezultate. Europska prijestolnica pametnog turizma 2025. godine šesto je izdanje natjecanja. Dublin je izabran za pametnu prijestolnicu 2024. Pafos i Sevilla su glavni gradovi 2023., Bordeaux i València su za glavne gradove izabrani 2022., Göteborg i Málaga glavni gradovi 2020., dok su Helsinki i Lyon pobijedili na inauguracijskom natječaju i 2019. zajedno držali naslove. Od 2024. postoji samo jedan pobjednik natječaja za Europsku prijestolnicu pametnog turizma zbog promjene pravila natjecanja, dok su se u prethodnim izdanjima svake godine birala dva pobjednika.

Europski glavni grad pametnog turizma 2025. će imati koristi od komunikacijske i marketinške podrške tijekom 2025., koja će ispričati priču o izvanrednim pametnim i inovativnim praksama koje su ga učinile istaknutim i pobjedničkim. To će uključivati izradu promotivnog videa, veliku hashtag skulpturu za postavljanje na istaknuto mjesto u gradu, raznolike promotivne aktivnosti i vidljivost na EU i na međunarodnoj razini. Pobjednik će također imati priliku pridružiti se rastućoj i aktivnoj mreži pametnih destinacija koje su ušle u uži izbor u prethodnih pet izdanja natjecanja, razmjenjivati najbolje prakse i učiti jedni od drugih.

Natječaj Europski glavni grad pametnog turizma je otvoren za gradove koji imaju više od 100.000 stanovnika.

European Green Pioneerof Smart Tourism2025 – Green leadstheway

Europski zeleni pionir pametnog turizma je nasljednik natječaja Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) koje je prvi put uvela Europska komisija 2007. kako bi nagradila netradicionalna odredišta održivog turizma u nastajanju u Europi.

Natjecanje se temelji na načelu promicanja razvoja održivog turizma u manjim destinacijama koje donose vrijednost gospodarstvu, planeti i ljudima. Biti Europski zeleni pionir pametnog turizma 2025. će pobjedničkom gradu omogućiti da posluži kao inspiracija drugim turističkim destinacijama diljem Europe, poboljša profil svog grada kao kvalitetne turističke destinacije, privlačeći posjetitelje i generirajući gospodarski rast na održiv način.

Natječaj Zelenog pionira je otvoren za gradove koji imaju između 25.000 – 100.000 stanovnika.