Nedjelja, 23 Ožujak 2014 12:22

32. Papučke jaglace posjetilo 2.000 planinara

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PLANINARI IZ 45 DRUŠTAVA CIJELE HRVATSKE POHODILI PAPUČKE STAZE  -

VELIKA – Plato ispred Planinarskog doma Lapjak u Velikoj bio je premalen da primi sve planinare koji su se odazvali na 32. Papučke jaglace koje tradicionalno organizira požeško planinarsko društvo HPD Sokolovac. Na info punktu prijavilo se 45 planinarskih društava sa oko 2.000 planinara i zaljubljenika u prirodu i hodanje. IMG 2261Papučki jaglaci su po tim brojevima najmasovnije okupljanje planinara u cijeloj Hrvatskoj, a osim svih slavonskih planinarskih društava, od Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Belog Manastira, Virovitice, Slatine, Orahovice, Đakova, Našica, Slav. Broda, Nove Gradiške, Pakraca, došli su planinari iz Kutine, Siska, Zagreba, Čakovca, pa čak i jedan autobus istarskih planinara iz Pule.
Domaćini su za planinare priredili izlete s pet staza za hodanje, dužine od 4 – 5 sati hoda, ovisno o željama i fizičkoj spremnosti planinara, na Lapjak preko Tauberovih stijena, na Jankovac, na Trišnjicu direktno ili dužom stazom preko Češljakovačkog visa, na Mališčak. Ugodno hodanje planinarima su poželjeli Kristina Kožić, ravnateljica Parka prirode Papuk, koja je sve upozorila da se nalaze u zaštićenom parku prirode, te da biljke i cvijeće mogu samo promatrati i fotografirati, ali ne i brati, Predrag Livak, novi predsjednik HPD IMG 2285Sokolovac, koji je zaželio ugodan boravak, kao i svih ovih godina te poželio da Papučki jaglaci još dugo cvjetaju, Vedran Neferović, požeški gradonačelnik i Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan, koji je obećao da će se i učlaniti u planinarsko društvo. - Dobro nam došla Slavonija, dobro nam došla Hrvatska, jer mi danas ovdje imamo što pokazati. Papuk je veličanstvena planina i pet naših slavonskih planina govore o duši Slavonca, o ljepoti ovog prostora zajedno s ljudima koji žive na ovom prostoru. Vi ste došli ovdje družiti se, uživati u prirodi u onom što su nama naši preci sačuvali, i pomoći nam da sačuvamo za generacije koje dolaze iza nas. Očuvajmo prirodu zajedno jer mi smo ovdje prolaznici, a svima iz organizacije čestitam što vas ovdje okupljaju već 32 godine – istakao je župan Alojz Tomašević.
IMG 2277- Papučki jaglaci su ove godine u znaku 140 godišnjice Hrvatskog planinarstva. Mnogi od vas su ovdje već više puta, neki i od samih početaka a za one koji dolaze prvi puta nadam se da ćete dolaziti i ubuduće. Moram posebno pozdraviti one najmlađe, to su članovi planinarske družine, učenici OŠ Antuna Kanižlića iz Požege, učenici OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške te mladi nogometaši NK Požega – pozdravio je sve okupljene Predrag Livak, te pozvao sve nakon pohoda da se okupe oko planinarskog graha koji je priređen za ručak, a za dobru zabavu i ples zaduženi su glazbeni band Amor.
IMG 2326Prije odlaska na izlete odnedavno osnovana Glazbena sekcija požeških planinara, mješoviti pjevački zbor otpjevao je novu himnu „Grlom u planine“, za koju je tekst napisala Ana Pirović, glazbu Damjan Pirović, a uvježbala za nastup zborovotkinja Renata Tepeš.