Četvrtak, 27 Ožujak 2014 11:01

Radionica o procjeni vrijednosti i dobrobiti zaštićenih područja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Poboljšati suživot svih dionika parka prirode

VELIKA – U organizaciji WWF-a organizirana je radionica za područje Parka prirode Papuk o procjeni vrijednosti i dobrobiti zaštićenih područja. Kako vrednovati zaštićeno područje jedno je od pitanja s kojim su se upoznali djelatnici Parka prirode Papuk, ali i brojne udruge od lovaca, planinara, te tvrtki koje djeluju na tom području.
IMG 1932- Ovdje smo da procijenimo vrijednosti i dobrobiti Parka prirode Papuk, a organiziramo takve radionice u cijeloj regiji koja ima ukupno 50 zaštićenih područja u parkovima Dinarskog luka. Osim što procjenjujemo vrijednosti povezujemo i ljude koji žive na zaštićenim područjima, te da ti ljudi spoznaju sve vrijednosti koje taj park nudi. Prije svega da organiziramo bolju komunikaciju parkova sa ljudima koji žive unutar parkova. Hrvatska na karti regije za sada kod ovih pitanja najbolje stoji, što smo vidjeli za vrijeme boravka u drugim državama našeg okruženja. PP Papuk ima dobro razvijenu komunikaciju s lokalnim stanovništvom - kaže Kasandra Zorica Ivanić iz WWF-a.
- Ova radionica pokazala nam je neke nove trendove kojima turističke djelatnosti uopće nisu išle. Upravljanje zaštićenim područjima kod nas je još u povoju i tek sada nam pokazuje koji potencijal leži u kvalitetnom upravljanju zaštićenim područjem i što to može donositi u budućnosti – kaže Goran Katušić iz TZ grada Požega, sudionik radionice.
IMG 1953- Cilj je ovdje povezati sve dionike zaštićenog prostora, i iskoristiti to područje za dobrobit svih. PP Papuk se nalazi na velikom prostoru 330 km2, pa se nadam da ćemo ovom radionicom postići bolju suradnju i međusobnu povezanost. Ovdje na radionici su planinari, lovci, turističke zajednice, ugostitelji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te svi koji djeluju ili gravitiraju području PP Papuk. Do sada je suradnja dobra a cilj radionice je da taj suživot bude još bolji – rekla je Kristina Kožić, ravnateljica PP Papuk.
Općina Velika se skoro cijela nalazi i naslanja na Park prirode Papuk. – TZ Velika je PP Papuk jedan od glavnih aduta u turističkom smislu, i jedna posebnost koja nas izdvaja od drugih turističkih zajednica. Nadam se da će nakon radionice svi dobro shvatiti što znači zaštićeno područje. Općina Velika iskorištava PP Papuk kao jedan brand koji nama donosi razvoj turizma, jer sve što je vezano za turizam, od bazena, planinarskih staza, skijaške staze, pa čak i privredni pogoni, nalaze se unutar PP Papuk – kaže Tomislav Galić, iz TZ općine Velika.