Petak, 28 Ožujak 2014 10:16

Državno natjecanje - Opisujemo sustave

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OPATIJA - Završnica državnog Natjecanja i smotre „Opisujemo sustave“ pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na kojem je svoje projekte prezentiralo 15 učenika srednjih škola održana je u opatijskoj Gimnaziji Eugena Kumičića.

Prvo mjesto na natjecanju osvojio je učenik Ivan Vrlika iz zadarske Gimnazije Vladimira Nazora s radom "Čista i neiscrpna - solarna energija".
Učenik Tomislav Jakovljević (4.f) iz Tehničke škole u Požegi osvojio je 4. mjesto s radom Dijagnostika u bolnici. Zanimljivim scenskim nastupom u stilu OS1dr. Housa (istoimena TV serija) prezentirao je svoj rad. Cilj eseja/projekta je približiti ljudima proces dijagnostike, sagledati prednosti što nam je pridonio razvoj tehnologije ali i rizike koji su mogući kod korištenja modernih načina dijagnosticiranja.
- U metodama rada osmislio je par pacijenata koji dolaze liječniku na pregled, a liječnik potom odlučuje prema simptomima, znakovima bolesti i nalazima koju bolest pacijent ima. Razgovarao je s računalnim stručnjacima i liječnicima koji rade u Općoj županijskoj bolnici Požega (gdje odrađuje stručnu praksu) te prikazao dijagnostičke uređaje koje koriste. Dijagnostika je liječnikov najvažniji postupak i svaki liječnik mora raditi na konstantom unapređivanju svojih vještina. Proces dijagnostike je takav da se mora temeljiti na povjerenju. Pacijenti i liječnici moraju raditi zajedno kako bi došli do točne dijagnoze bolesti. Pacijenti također moraju uočiti dobit u primjeni modernih tehnologija dijagnosticiranja - rekla je Tomislavova mentorica, prof. Marina OS7Mirković koja je učenika pratila na natjecanju.