Nedjelja, 13 Travanj 2014 21:20

Važnost djelovanja mladih u lokalnoj zajednici

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ORGANIZIRANA JAVNA RASPRAVA ZA MLADE-

POŽEGA – U organizaciji Regionalne razvojne agencije Požeško slavonske županije Panora i partnera Europski dom Slavonski Brod, Vukovarsko- srijemske županije, Virovitičko-podravske županije, grada Našica, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održana je javna rasprava za mlade „Važnost djelovanja mladih u lokalnoj zajednici“. Uvodno predavanje na temu „EU i nacionalna politika za mlade“ održala je Božica Sedlić iz EU doma Slav. Brod, a o problemima nezaposlenosti mladih govorila je Mirjana Duvnjak, iz područnog ureda Zavoda za zapošljavanje. U raspravi su sudjelovali i IMG 3485predstavnici Udruge mladih Opidum iz Pleternice koji su predstavili svoj program i dosadašnji rad na području aktivizma i volonterizma mladih.
Javna rasprava je organizirana u sklopu projekta „U srcu Europe“ koji se financira iz EU programa IPA INFO 2012., a cilj mu je da doprinese podizanju svijesti i povjerenja stanovnika Slavonije u EU strategije, politiku i programe fondova. – Projekt ima brojne aktivnosti, a jedna od njih se odvija i kroz ovu javnu raspravu za mlade. Nama je cilj približiti ovim projektom prava mladih u EU, uključivanje mladih u lokalne zajednice. Kroz primjere dobre prakse mladi će dobivati informacije o njihovom razvoju, promicat će se aktivizam među mladima i suradnju između mladih – rekla je Zorica Manot iz Slav. Broda.
- Mladi će saznati koja znanja moraju imati da bi bili pokretači svog osobnog IMG 3484razvoja i zapošljavanja, a isto tako kako razvijajući sebe mogu pomoći lokalnoj zajednici. ovo danas je više jedan zagovor mladih i osvješćivanja da to za tebe neće obaviti više nitko, jer više nemamo snažnih socijalnih država, nego odgovornost za vlastitu sudbinu moramo preuzeti na sebe – rekla je Božica Sedlić, koja je prokomentirala i odlazak školovanih mladih ljudi, za koji ne smatra da je tragičan ako se ti mladi ljudi naučeni novim znanjima i iskustvima vrate nakon nekoliko godina u Hrvatsku. Normalno je da ih Europa sada prihvaća, ali ona njih treba uz ograničenja i za određeno vrijeme.