Srijeda, 28 Svibanj 2014 13:23

Gladnoj djeci za školski obrok

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PO DRUGI PUTA KANIŽLIĆI PROVODE HUMANITARNI ŠKOLSKI PROJEKT -

POŽEGA – Kako bi jedno dijete dobilo jedini obrok u danu, Marijin obrok, i preživjelo dan, potrebno je samo 75 kuna godišnje. Nakon toga saznanja učenici i nastavnici OŠ Antuna Kanižlića organizirali su Humanitarni sajam Marijini obroci i kroz humanitarno školski projekt „Gladnoj djeci za školski obrok“ proveli akciju. – Ovo je drugi puta da smo se uključili u prikupljanje sredstava za jedan obrok u školi za djecu koja to nemaju. Prošle godine skupili smo sredstava za 150-ero djece a i ove godine se nadamo istom rezultatu. Prošle godine humanitarni sajam je bio sjajan, bili smo zadovoljni pa smo se ove godine još više angažirali i nadamo se socijalnoj osjetljivosti naših građana. Sav prihod ide za Marijine obroke „Mary's Meals“ koji su dio međunarodnog projekta koji u najsiromašnijim zemljama svijeta u školama osiguravaju svakodnevni topli obrok za djecu. Dakle to su najsiromašnija djeca svijeta kojima osiguravamo jedini obrok dnevno – rekla je Ana Marija Biršić Glibo, vjeroučiteljica i koordinatorica projekta.

U školskom dvorištu postavljeno je petnaestak štandova na kojima se prodavala odjeća, nakit, igračke, društvene igre, razni kućanski predmeti, knjige, školski pribor, ručni radovi, sve ono što su djeca i njihovi roditelji donijeli jer im je višak ili su željeli nečega se odreći da pomognu. To su sve kupovali opet oni kojima se to svidjelo, i koji su tom kupnjom također željeli pomoći. Pomoći nekome je u biti bila svrha, jer su prikupljanjem pomoći osiguravali nekom nepoznatom i neznanom djetetu jedan obrok u školi. Kako nas je u međuvremenu zadesila i ova situacija stradanja od poplava, organizatori su po jedan štand pripremili za Crveni križ i Caritas koji su prikupljali pomoć za stradale u poplavama.

Humanitarni sajam je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović. – Lijepo je danas u Požegi da jedna škola na ovakav način suosjeća sa onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to je ono najosnovnije da ne budu gladni. Vi ste pokrenuli ovu akciju sa suosjećanjem za djecu u Africi, a nažalost ovih dana i u Hrvatskoj imamo problem da moramo suosjećati i pomoći ljudima koje je zadesila velika nevolja. Pozdravljam ovu akciju i dobro je da mladi ljudi znaju kako ne žive na ovom svijetu sami i kako moraju gledati na druge i pratiti kako drugi žive i što mogu učiniti da njima bude bolje. U toj dobroti želim da nastavite ovu akciju, da ostanete zajedno na okupu i da ovo bude samo jedan početak lijepog humanog rada među ovim najmlađima u našem gradu – rekao je gradonačelnik Neferović.

U ime Požeško-slavonske županije akciju je pozdravio i dao podršku zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, a svojim učenicima i nastavnicima podršku je dala i ravnateljica škole Marija Samardžija.