Petak, 13 Lipanj 2014 10:57

Na smotri učeničkih zadruga dobili nagradu za bučino ulje

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UČENIČKA ZADRUGA CUCURBITA IZ BRESTOVCA KRENULA S OVOGODIŠNJOM PROIZVODNJOM -

BRESTOVAC – Učenici osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu bilježe dugu tradiciju učeničkog zadrugarstva od 1959. godine, koju su ponovno aktivirali 2011. godine, a od tada rade sve više i povećavaju svoju ratarsku, povrtlarsku i voćarsku proizvodnju, ali i proizvodnju prehrambenih i kozmetičkih proizvoda.
- Cucurbita danas ima 6 sekcija, povrtlarska, voćarska, izrada sapuna iIMG 0178 kozmetike, ljekoviti pripravci, kreativna sekcija, i sekcija školski vrt, koja uređuje veliki kamenjar ispred škole, tradicionalni školski vrt, ružičnjak i školsko jezerce, aromatični vrt te matičnjak uz školu sa 120 vrsta. Cilj nam je prikupiti što više autohtonih vrsta. Djecu upoznajemo sa starim vrstama biljaka, kokotić, srdašce, perunika, božur, koje polako izumiru u vrtovima naših mještana. U aromatičnom vrtu sadimo preko dvadesetak vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja iz kojega proizvodimo različite meleme, masti, izrađujemo sapune i dr. – kaže Maja Davidović, nastavnica kemije i voditeljica aktivnosti učeničke zadruge. Voćarska sekcija će tek imati više posla jer je voćnjak posađen 2010. godine i tek sada se očekuje urod. Posadili su u suradnji s Mirkom Veićem, poznatim čuvarom starih sorti jabuka koji ima sačuvano preko 200 vrsta jabuka. - Posadili smo jabuke, kruške i šljive, a učenicima je Veić pokazao kako se voćke kaleme, orezuju i čuvaju. Uskoro očekujemo prve urode od kojih ćemo s učenicima proizvoditi marmelade, šljivovice, od kojih ćemo praviti razne likere, već pravimo od kupine, drijenka, višanja i bazinih bobica – kaže Maja koja ističe najveći napredak u povrtlarskoj proizvodnji gdje sada već sade IMG 0182jedan ha buče golice.
- U toj proizvodnji ostvarili smo odličnu suradnju s tvrtkom Grbić, koja nam uvelike pomaže, dajući nam sjeme, strojeve za obradu i kombajn za buću. Sjemenke nam osuše i ostavljaju dio za prženje, za slane bučine koštice i našu pekarsku i proizvodnju kolača. Dio sjemenki koristimo za proizvodnju bučinog ulja, za čiju smo kvalitetu dobili i nagradu na Smotri učeničkih zadruga Hrvatske ove godine u Zagrebu. Učenici su sudjelovali i na Tjednu dječjeg poduzetništva gdje smo prezentirali buču golicu, bučino ulje i zdrav način života. Odlučili smo proširiti proizvodnju i dobili smo od općine Brestovac još jedno jutro zemljišta. U toj proizvodnji pomažu nam i roditelji koji su također članovi zadruge, nastavnici, spremačice, svi smo u tom radu zajedno. Djecu uvodimo u taj proizvodni i istraživački rad uz usmjeravanje odraslih i struke – dodaje Maja koja je predstavila upravo aktualno branje lavande koju su prvi puta posadili prošle godine.
Učenice Veneta Matić, Terezija Saliger, Dora Đebrić i Maja Lebec iz 5.b razreda upravo su obrađivale lavandu. – Mi sada čistimo lavandu, sklanjamo listove, redamo po veličini i pripremamo za proizvodnju mirisnih štapića, mirisnih vrećica, razne ukrase. Nije nam teško, a to smo sve naučili ovdje u IMG 0198školi – kažu učenice koje su strpljivo redale pokošenu lavandu.
Cucurbita proizvodi i nekoliko vrsta sapuna, na bazi bučinog ulja i eteričnih ulja koja daju karakteristični miris sapunima. – U 180 grama destilirane vode umiješamo 500 grama bučinog ulja, malo zagrijemo i dodajemo 60 grama natrijevog hidroksida, sve promiješamo štapnim mikserom dok ne dobijemo masu sličnu pudingu. Dodajemo sušeni cvijet lavande i eterično ulje zbog mirisa, još malo miješamo i ulijevamo u kalupe. Nakon 24 sata ih vadimo iz kalupa, te stavljamo na odležavanje 45 dana na suhom mjestu i tek onda su spremni za upotrebu – kaže sada već iskusna proizvođačica sapuna Maja Šimić koja kaže da je sapun vrlo ugodan za kožu i lijepog mirisa, te ga i osobno upotrebljava. U zadrugu ju je privuklo upravo zanimanje za kemiju i proizvodnju.
Učiteljica razredne nastave Ivana Bešlić vodi kreativnu sekciju, koja se brine da se kompletna proizvodnja bolje plasira na tržištu. – Tu su uključeni i učenici nižih razreda koji vode brigu za uspješniju prodaju. Odlično nam je koristilo druženje s učenicima ostalih učeničkih zadruga, razmjena iskustava, pronalaženje novih ideja. Škola sa Šolte u svojoj proizvodnji koristi maslinovo ulje, škola iz Splita proizvodi đemove i likere od domaćeg voća, škola iz Vukovara radi nakit na bazi motiva narodnih nošnji. Dobili smo puno ideja koje ćemo u budućnosti koristiti, a posebno u marketingu za naše proizvode.
IMG 0191Nemanju Puača privukao je u povrtnu sekciju interes za proizvodnju buče, a posebno suradnja s jednom tvrtkom koja je lider u proizvodnji buće i bućinog ulja na ovom području. – U grupi nas ima tridesetak i uživamo u tom poslu u polju, i kasnije u preradi bučinih sjemenki u ulje.
Član učeničke zadruge je i tvrtka Grbić iz Požege. – Mi inače radimo edukaciju za sve proizvođače buče golice, promoviramo zdrav način života, pa je suradnja s učeničkom zadrugom Cucurbita bila nekakav logičan slijed. Ovdje smo naišli na odličan interes i entuzijastične učiteljice, koje ulažu puno svoga truda. Mi kao tvrtka dali smo im sjeme, dali agrotehniku, pomogli uz pomoć mještana da to posade, da se o bundevama dobro brinu. Kada mi kao proizvođač vidimo s kojim žarom djeca prilaze toj proizvodnji i s kojom voljom sudjeluju u proizvodnom procesu, onda nama to daje motivaciju da i dalje to radimo, bez obzira na financijsku situaciju – kaže Nives Lovrić, direktorica tvrtke Grbić, koja je organizirala prošle godine i izlet za male zadrugare na Bundevijadu u Ivanić grad. Tamo su dobila nova iskustva koja ne mogu dobiti u školi, susret s drugim proizvođačima, odnos s kupcima na štandu, a sada im je dodatni motiv dala i nagrada za najbolje bučino ulje. – Gdje god mi nastupamo oni sada idu sa nama, nastojimo ih eksponirati, tako da pokušamo motivirati i druge škole na osnivanje zadruga, te već osnovane zadruge na suradnju s nama kao nositeljem proizvodnje buče i bučinog ulja. Dio zadatka smo već sada u potpunosti ispunili jer svi od zadrugara vole bućino ulje, jedu i kruhove od bučinih sjemenki, sjemenke, a to će oni polako prenijeti i u svoje obitelji. To je neprocjenjivo.