Srijeda, 24 Rujan 2014 11:09

Sve više dementnih osoba

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ALZHEIMER CAFFE U POŽEGI  -

 POŽEGA - U suradnji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest iz Zagreba i palijativnog tima LiPa iz Lipika u Požegi je organiziran prvi Alzheimer caffe. Bila je to prigoda da se i šira javnost upozna s ovom bolešću koja na žalost i u svijetu i u nas s obzirom na sve stariju dob stanovništva ima progresivan rast. 

Danas u svijetu prema prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije ima 44 milijuna ljudi koji pate od demencije.
Prema riječima Tomislava Huića iz Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest to je čak 15 posto više nego li se procjenjivalo. - U Hrvatskoj se procjenjuje da ih je oko 85 tisuća. U Požeško-slavonskoj županiji od demencije pati oko 1.900 osoba, a 70 posto njih ima Alzheimerovu bolest.

Ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da će se do 2030. godine taj broj udvostručiti kako u svijetu tako i kod nas. Troškovi liječenja ove bolesti koja traje između sedam i 10 godina su visoki jer traži cjelodnevnu skrb obitelji. Na žalost u Hrvatskoj ne postoji specijalizirana ustanova koja bi skrbila isključivo o oboljelima od Alzheimerove bolest - rekao je Huić.

 Na žalost prevencija kod Alzheimerove bolesti ne postoji iako će odgodi bolesti u najboljem slučaju za pet do deset godina pomoći skrb o srcu, vježbanje mozga kroz čitanje ili enigmatika, zdrava prehrana i slično.
Uz grad Požegu potporu ovom projektu i održavanju Alzheimer cafea dala je i Požeško-slavonska županija.