Petak, 26 Rujan 2014 15:16

Rendžeri Republike Hrvatske u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SUSRET DJELATNIKA PARKOVA PRIRODE HRVATSKE  -

 VELIKA /JANKOVAC - Javna ustanova Park prirode Papuk u suradnji sa Ministarstvom zaštite prirode i okoliša organizirala je 14. godišnji seminar čuvara prirode u Republici Hrvatskoj koji se održao u Velikoj. Na ovogodišnjem seminaru bilo je 110 sudionika iz svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj te gosti iz Mađarske i BiH.

Parka prirode Papuk čuvari prirode 1Na seminaru su rendžeri upoznati s kriminalističkom metodologijom u funkciji zaštite prirode, kroz projekt jačanje kapaciteta službi u zaštiti prirode te uloga čuvara prirode u sustavu posjećivanja zaštićenih područja. Također su raspravljali o posljedicama ledoloma u šumama Nacionalnog parka Risnjak, a predstavljene su i nove uniforme, značke i iskaznice čuvara prirode. Pet čuvara i glavna čuvarica Parka prirode Papuk dobili su nova prijenosna računala za terenski rad od Ministarstva zaštite prirode i okoliša, a dodijelio ih je pomoćnik ministra Nenad Strizrep.

Terenski dio seminara su proveli u obilasku Park šume Jankovac, poučne staze a svi sudionici su snimili milenijsku fotografiju “Rendžeri Republike Hrvatske”. Fotografiju je snimio poznati fotograf Šime Strikoman uz pomoć vatrogasnih ljestvi, koji snima niz milenijskih fotografija. Park prirode Papuk ove godine slavi 15-obljetnicu rada parka.