Nedjelja, 28 Rujan 2014 12:51

Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO VILA VELEBITA PREDSTAVILA KNJIGU  -

 POŽEGA - U prepunoj Velikoj županijskoj vijećnici Ličko zavičajno društvo “Vila Velebita” iz Požega organizirala je predstavljanje knjiga Gospićko-senjskog biskupa msgr. dr. Mile Bogovića “Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti”.

IMG 9806Autora i knjigu u uvodu je predstavio prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik Vile Velebita, koji je istakao da ova predstavlja vrijedno djelo koje obrađuje crkvu u Lici, od njenih početaka, njen utjecaj na događanja i povijest Like, te njenu sadašnjost. - Knjiga je sažetak životne i znanstvene preokupacija biskupa Bogovića a knjiga kronološki u nizu poredano zorno svjedoči o evoluciji crkvenog ustroja u Lici sve do današnjeg suvremenog doba. Tu se nikako ne može izbjeći logično prožimanje povijesti Like kao geografskog prostora, koji je od posebnog značaja za nacionalnu povijest, sa poviješću njene crkve što je zacijelo temeljna paradigma ove knjige. I upravo zbog toga ova knjiga pruža uvid u brojne, gospodarsko-socijalne ali i demografsko-jezične refleksije na crkveno ustrojstvo Like. Lička povijest bila je burna, a povijesna događanja u nekim razdobljima prema crkvi u Lici bila su nesklona, o čemu svjedoče u ovoj knjizi opisana brojna stradanja svećenika, redovnika i redovnica – istakao je Fajdić.

 O knjizi su govorili i recenzenti prof. dr. sc. Željko Holjevac i prof. dr. sc. Ante Bežem te Ivica Mataija iz Državvnog arhiva u Gospiću, koji je knjigu i izdao u svojoj biblioteci „Prilozi za povijest Like“. Promociju knjige uveličali su članovi Mješovitog pjevačkog zbora Vila Velebita iz Požege s nekoliko ličkih narodnih pjesama, koji su redoviti gosti svih događanja u organizaciji ove najaktivnije zavičajne udruge u Požeštini.