Petak, 03 Listopad 2014 13:45

Mladi hotelijeri „S muzejom u loncu“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UČENICI EKONOMSKE ŠKOLE ISTRAŽILI STARA AUTOHTONA JELA SVOJIH BAKA  -

 POŽEGA – Potaknuti dobrom idejom i projektom „Muzeja u loncu“ koji provodi Gradski muzej Požega, učenici 1. h razreda hotelsko-turističkih tehničara Ekonomske škole u Požegi i njihova mentorica i profesorica Višnja Menđel Troha željeli su se pridružiti i dati svoj prilog. Tako su uz podršku profesorice kroz nastavni predmet Prehrana i poznavanje robe krenuli istražiti koja su to stara jela njihovog kraja, saznati recept, pokušati napraviti jelo, fotografirati ga i donijeti u školu na degustaciju.

IMG 0131– Uz ove teoretske osnove koje dobiju na nastavi ja sam željela taj predmet staviti u funkciju njihovih zanimanja. Kako se u obiteljima sve manje kuha, predložili smo da se pridružimo projektu Muzeja u loncu. Učenici su dobili zadatak da u svom okruženju saznaju koja su to bila jela koja su se nekada u njihovim obiteljima pripremala a voljeli bi probati ta jela. Na taj način su oni uglavnom uz pomoć baka i mama saznali za ta jela, pravili ih zajedno i fotografirali cijeli proces. Na taj način su povezali više predmeta i znanje iz informatike jer su to sve trebali pripremiti za prezentaciju, iz hrvatskog jezika. Dobili smo na kraju 28 recepata starih autohtonih jezika, za neka niti ja nisam čula, jer imamo učenike osim iz Požeštine i iz Slav. Broda i Nove Gradiške – istakla je mentorica Menđel Troha, koja dodaje da su se u tome jednako angažirali i mladići i djevojke.

Sve su to stavili na DVD za koji su dizajnirali i omot, glavni crtež radila je učenica Andreja Josipović, a planiraju sve prevesti u okviru nastave stranih jezika na 4 strana jezika koja u školi uče hotelijeri. Planiraju na nekom eko imanju pripremiti sva jela iz njihove prezentacije i prikazati javnosti, te ponuditi i agencijama trodnevni boravak na eko imanju uz zaboravljena jela svojih baka, pa tako projekt dovesti i u stvaranje profita.

 - Nama je drago što se ovom suradnjom sa školom potvrđuje da su naše namjere u projektu Muzej u loncu pale na plodno tlo, te da se pojavila potreba za istraživanjem naše tradicije i učenja na običajima i jelima naše tradicije. Kako ovaj projekt pokazuje i turističku tendenciju, jer su se u njega uključili budući hotelijeri još je značajniji. Učenici su dali svoj doprinos i veliki trud – istakla je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja koja je došla na prezentaciju.

 - Profesorica nas je zainteresirala za projekt Muzej u loncu i mi smo svi to dobro prihvatili. Bilo je jako zabavno i dosta smo toga naučili – rekao je Alen Renka koji je bio glavni predstavljač projekta.

IMG 0136To je projekt u kojemu smo spojili školu i tradiciju. Svatko od nas je dobio zadatak pronaći jedno staro slavonsko jelo i evo u tome smo uspjeli – istakla je Daria Đurčević, predsjednica sada već 2. f. razreda, jer su projekt zapravo radili prošle godine dok su bili prvaci.

 Dominik iz Sića napravio je poderane gaće. – To je radila moja baka i jako je ukusno. pospe se sa šećerom u prahu.

Ana Simić iz Davora – Napravila sam domaće trgance, to je tjestenina koja se može jesti sa fišem, kao prilog uz druga jela.

 Eleonora Klarić iz Komarnica pravila je masni kolač - To je slano jelo od brašna koje se poslužuje sa pečenom slaninicom, kobasicom i uz zelenu salatu.

Borna Trnka iz Nove Gradiške napravio je slavonski čobanac. To je jelo po starom receptu s mesom divljači. Kolega lovac mi je ulovio divljač, divlju svinju i jelena. Stavio sam povrće, luk i mrkvu, malo krumpira zbog gustoće.

Luka Banić iz Cerovca je pravio slavonske lepinje koje odlično idu uz kulen, kobasice, slaninu, jer je to slano jelo.

Edi Banušić je pravio pekmez i džem od šljiva, cijeli postupak od branja, kalanja, do višesatnog kuhanja pekmeza.

Matej Rozman iz Požege radio je tačkrle – To je jelo slično knedlama, a punjeno je sa pekmezom, poslužuje se na tanjuru s umakom od vrhnja i šećera.

 Barbara Pišonić iz IMG 0142Batrine radila je ribanu pitu od jabuka – Napravila sam tijesto koje sam izribala u tepsiju, izribala jabuke i pomiješala s pekmezom, a preko toga se ponovno nariba tijesto te stavlja na pečenje. Reže se na kockice i poslužuje.

 Dorotea Potočnik pravila je kolač od jabuka po starom receptu svoje bake. – To je još moja baka naučila od svoje bake. Napravi se tijesno kao za pitu ali se jabuke režu na ploške. Začinjava se samo sa cimetom i malo šećera.

 Sanja Mikić iz Pleternice pravila je rezance s makom – Ja i baka smo prvo napravile domaće široke rezance, samljele mak i dodale šećer, te sve izmiješali s rezancima. To je isto jako staro jelo.

 - Ja sam u školu donijela kukuruznu provu. Nekome se svidjela a nekome ne jer nisu naučili na kukuruzno brašno – kaže Barbara Fićković, a cijeli svečani nedjeljni ručak pripremila je i donijela je Elizabeta Logarušić. Bilo je tu još šufnudla, sarme, masnih trganaca, krafni, medenjaka, salenjaka, kiflica i kof od grisa.