Srijeda, 08 Listopad 2014 09:48

Tandara graševina dobro poznata u Švicarskoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

MEĐUNARODNI BERAČI U BERBI KOD TANDARE  -

 KUTJEVO – Cijeneći dobru vinsku kapljicu, a posebno graševinu Tandara u Švicarskoj koju jako hvale, bio je dovoljan razlog da su se i ove godine odazvali i došli na na berbu u Kutjevo.

PA051617– Na ovoj lokaciji imamo dva ha rajnskog rizlinga, koji smo već obrali a sada beremo graševinu. Još uvijek nije pravo vrijeme za berbu jer su visoke kiseline a manji sladori, no morali smo krenuti u berbu jer je grožđe u opasnosti da krene s truljenjem zbog ove kišne godine. Jako smo ove godine vodili računa o zaštiti i puno uložili u zaštitu, pa sada i imamo što brati, no neki vinogradari oko nas ove godine ni ne organiziraju berbu jer više nema što ubrati - istakla je Zorica Tandara, koja je ove godine za svoja prošlogodišnja vina dobila nekoliko zlatnih odličja na vinskim natjecanjima. Ona već nekoliko godina organizira posebnu berbu na koju pozove sve svoje kupce iz cijele hrvatske, s mora, a posebno iz Švicarske, da sudjeluju u berbi i vide cijeli proces stvaranje te kvalitetne graševine.

 - Uvijek mi se rado odazovu svi, oberemo ovu parcelu od dva hektara, a onda nam dođu i tamburaši pa se fešta nastavi do kasno u noć. Za berače uvijek priredimo odojka i janjetinu na ražnju, a za piće, ove godine zlatnu graševinu – kaže Zorica, koja je uz svu organizaciju stigla i među berače u redove, makar da ih ponudi sa vinom. Sada kad je grožđe u podrumu, prestaju vinogradarske muke a nastaje PA051625pravi posao za vinare. Ove godine trebat će sve znanje i umijeće proizvesti dobro vino.