Petak, 10 Listopad 2014 11:02

Cijeli život vodila sam domaćinstvo

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SVJEDOČILI SMO PRIPREMAMA MANDE ŠTIMAC ZA ODLAZAK NA NATJECANJE ZA NAJUZORNIJU SEOSKU ŽENU 2014.  -

ZAGRAĐE - Požeško-slavonsku županiju na predstojećem 15. natjecanju za izbor najuzornije seoske žene koje se održava ovog vikenda u Ivanskoj kraj Bjelovara, zastupat će Manda Štimac iz Zagrađa. Ovo tradicionalno natjecanje organizira Udruga „Uzorne hrvatske seoske žene“ u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, a s ciljem promicanja raznolikosti života na selu, očuvanja tradicije, podizanja kvalitete življenja i očuvanja obitelji i kulturne baštine.

IMG 1690- Čitajući na internetu ovogodišnji poziv za natjecanje odlučila sam se javiti, a u tome su me podržali suprug i djeca. Sada kad znam da idem na to natjecanje predstavljati i svoju županiju još sam više ponosna. Od kada sam se prijavila prije nekoliko mjeseci od tada zapravo kreću i pripreme za natjecanje – kaže Manda Štimac, 47-godišnja domaćica, majka 5-ero djece, od kojih je samo najstarija kćerka Ana (24) udana, dok su ostali svi još u domaćinstvu, Katarina (22), Marija (20), Marko (17) i Matea (15). Već dvije godine je i baka unuku Leu.

 Obitelj obrađuje 10 jutara zemlje, a kaže Manda uzgajamo sve što jedna seoska obitelj ima, od ovaca, svinja, peradi, a od nedavno imaju i jednog konja u uzgoju, na kojega se polako privikavala, a savladala je i strah od konja, pa ga sada i zajaše.

IMG 1708Manda u svojoj kući ima i tkalački stan i tka od malena, a učile su je baka i mama. - Na ovom stanu otkala sam i dijelove svoje narodne nošnje koju ću obući na natjecanju. Bit će to graničarska nošnja, kakvu stoljećima nose naše žene. Tkala sam i stolnjake na koje ću prostrti svoj svečani stol, peškire, a pripremila sam sama i sve ostalo što će biti izloženo na mom stolu. Sada pripremamo kolače i svu hranu koju ću postaviti na svoj stol, a glavna tema moga stola će biti pečeni odojak i domaći kruh kojega pečem u krušnoj peći – kaže Manda, koja je kad su ti specijaliteti u pitanju prava majstorica, jer uz svoju poljoprivredu ona peče kolače za svatove i druge prigode, a zajedno sa suprugom Mirkom peku pečenke i domaći kruh za svatove i ostale vesele prigode u seoskom životu, te na taj način pridonose svom domaćinstvu.

Kako teče jedan dan u životu seoske žene? - pitali smo veselu i razgovorljivu Mandu. - Svako jutro ustajem prva, jer posla ima dosta. Ustajem u 5 sati i onda pripremam doručak za jednu kćer koja odlazi od kuće u 6 sati, druga u 7. IMG 1711Onda ustaje muž pa popijemo kavu, potom hranimo stoku, doručkujemo. Poslije pripremam ručak a popodne opet briga za stoku i po kući, sve do navečer kada idem spavati, nekad u 10, 11 sati ili čak u ponoć. U svemu poslu pomažu joj i djeca. Stignem se pobrinuti i za okućnicu, a posebno za svoje cvijeće kojega ima na cijelom imanju – priča nam Manda u staroj kući koja je preuređena za prijem gostiju i ukrašena sa brojnim starim predmetima seoskog domaćinstva, A tu je i tkalački stan na kojemu radi Manda, nekada i kasno navečer, a jedini najmlađa Matea pokazuje zanimanje za tkalački posao pa nju sa zadovoljstvom uči.

IMG 1723Manda je upravo pripremala stari slavonski kolač „Ne diraj med diko“, već zaboravljen, pa je na pripremanje došla i ekipa Muzeja u loncu snimati pripremanje kolača kojega će uvrstiti u svoju knjigu zaboravljenih recepata. Pridružila se i TV ekipa iz Bavarske koja snima lovačke priče o lovu na divlje svinje za njemačko gledateljstvo, pa joj se dobro uklopila priča pripremanja seoske žene za natjecanje, koja peče i divlje prase na ražnju, domaći kruh, a jaše i na konju.

Na natjecanje ide i suprug i cure, jer sin mora ostati paziti na imanje. Prate me tamburaši Zlatne doline, a podršku će mi dati pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i naš župan Alojz Tomašević. Na natjecanje idem opušteno jer to IMG 1744je prije svega jedno dobro iskustvo, zabava i druženje – kaže Manda sva u žaru priprema da se najbolje predstavi. Želimo joj sreću da postane najuzornija seoska žena Hrvatske.