Četvrtak, 23 Listopad 2014 10:55

Sva raskoš boja, oblika i mirisa razlila se školom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČAGLINSKI UČENICI PRIREDBOM PROSLAVILI DANE KRUHA I DANE ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE  -

 ČAGLIN - Kako je u Školskom kurikulumu predviđeno i obilježavanje Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje, učitelji i djelatnici škole vrlo su rano počeli dogovore i pripreme za svečanost. Za nositelja ovogodišnjeg obilježavanja imenovana je učiteljica Ivana Razumović. Svoj prijedlog dale su i majke - članice Vijeća roditelja. Predložile su ravnateljici da ispeku i prodaju kolače u svrhu nabave sredstava potrebnih za rad. Gospodin Mato Kljajić, vlasnik pekare «Panonija» iz Vetova, donirao je pekarske proizvode za prodaju. Za postavljanje likovnih radova učenika i njihove kreativne uratke bili su zaduženi učiteljica Željka Peić te učitelji Krešimir Lončar i Anita Demše. Učitelji Milan Ivanić, Mirta Kolar i Akiko Nishimoto Damjanović s učenicima su uvježbali prigodne recitacije na stranim jezicima koji se uče u našoj školi - engleskom, njemačkom i japanskom.

Učiteljica Marina Baričević je s prvašićima uvježbala ples i pjesmu, a učiteljica Ivana Razumović kratki igrokaz koji su izveli polaznici glazbeno-scenske skupine. Učiteljica Gordana Ereiz za ovu je prigodu odabrala dva literarna uratka učenica koje polaze literarnu skupinu, a učiteljica Nikolina Pastuović, koja vodi dramsku skupinu od V. do VIII. razreda, recitaciju koja govori o blagovanju kruha. Članice pjevačkog zbora «Mama za 10» uz gitarističku pratnju učitelja Milana Ivanića, otpjevale su prigodnu pjesmu.

Ove godine posebno zadovoljstvo priredile su nam umirovljenice iz Matice umirovljenika - ogranak Čaglin, koje je okupila njihova predsjednica gospođa Mara Šimić. Naime, u sklopu Matice umirovljenika u Čaglinu djeluje i pjevačka skupina koja je otpjevala pjesmu o Slavoniji. U goste su nam došli i predstavnici Eko Sela Latinovac, donoseći svoje pekarske proizvode. Predstavili su neke od zanimljivosti, koje potječu iz njihovih zemalja - Njemačke, Litve, Latvije, Španjolske, Portugala, BiH, Turske i Francuske. Priredbu su, odjeveni u narodnu nošnju, vodili učenici Klara Tušek i Ivan Nekić. Za organizaciju tehničkih uvjeta zaduženi su bili vjeroučitelj Krunoslav Pečur i učitelj engleskog jezika Milan Ivanić. Sve je marljivo fotografirala učiteljica Marina Baričević. Gospođa Danijela Brletić donijela je ukrasne tikvice i veeelike bundeve iz svog vrta, a gospođa Vesna Josipović posudila je prekrasne šlingane stolnjake.

 Nakon blagoslova kruha, koji je obavio vlč. Milan Klobučar, župnik crkve sv. Alojzija Gonzage u Čaglinu i zajedničke molitve, učenici su pozvani da blaguju pekarske proizvode. Zamislili smo da se učenicima i ostalim nazočnima ponudi nešto što je pomalo zaboravljeno-kruh s masti i posut mljevenom slatkom paprikom. Vjeroučitelj Krunoslav Pečur vrijedno je pripremao tu poslasticu i neke od nas podsjetio na miris i okus iz djetinjstva, a neki su to prvi puta kušali. Kušao se i domaći pekmez od marelica koji je donijela naša spremačica Reza Nuić.

 - Jedino što nas ograničava je nedostatak primjerenog prostora! Vrijeme nam nije bilo naklonjeno, tako da se priredba održala u školskom hodniku na katu, a u prizemlju su izloženi učenički likovni radovi i pekarski proizvodi. Međutim, pokazali smo da hoćemo i možemo, i u takvim uvjetima, zajedno s našim učenicima predstaviti ono što smo priredili – rekla je pedagoginja Ljiljana Đurđević, prof.