Petak, 24 Listopad 2014 09:58

Učenje kroz igru u učionici budućnosti

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KONTAKTNI SEMINAR AGENCIJE ZA MOBILNOST U LJUBLJANI  -

 LJUBLJANA - U organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU ovog mjeseca održan međunarodni kontaktni seminar s temom „Učenje kroz igru u učionici budućnosti“ u Ljubljani. Među pet sudionika RH odabranih prema ocjenjenoj prijavi i iskazanoj osobnoj motivaciji za sudjelovanjem u aktivnosti, bila je profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole, Požega.

Slika3- Na seminaru je bilo sveukupno 70 sudionika iz brojnih europskih zemalja, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Češka, Irska, Grčka, Ukrajina, Italija, Portugal, Francuska, Norveška, Mađarska. Sudionici su kroz predavanja upoznali kreativnu uporabu igara u učionici. Prezentiran je Erasmus + program i eTwinning aktivnosti. Objašnjeno je kako pokrenuti i voditi uspješan eTwinning projekt te prikazani primjeri projekata kroz primjere dobre prakse. Analizirana je pedagoška vrijednost eTwinning projekata. Nastavnici su upoznali rad na eTwinning portalu te njegov alat TwinSpace. Portal služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola, a za takav oblik suradnje nisu potrebna novčana sredstva. Predavači su bili eTwinning ambasadori i članovi nacionalnih službi za podršku eTwinningu pri Agenciji za mobilnost i programe EU iz Norveške, Italije, Slovenije i Portugala – priča prof. Mirković po povratku iz Ljubljane.

 Na multilateralnom seminaru sudionici imaju mogućnost uspostaviti suradnju s europskim kolegama i pokrenuti međunarodne projekte koristeći portal eTwinning. Tako je među brojnim projektima osmišljen i projekt o učenju stranih jezika (talijanski, engleski i njemački jezik) putem računalnih igara. Partneri u budućem projektu bili bi: OŠ Jordanovac, Zagreb (njemački jezik), Osnovna škola Podmurvice, Rijeka (talijanski jezik), Osnovna šola Belokranjskega odreda Semič, Slovenija (engleski jezik) te I. osnovna škola Čakovec i Tehnička škola Požega (izrada računalnih igara).

 - Učenici i njihovi mentori-nastavnici surađivati će putem interneta, odnosno eTwinning portala na izradi projekta. Nadamo se uspješnoj suradnji u kojoj će učenici proširiti svoje informatičko znanje, kao i poznavanje stranih jezika. Vjerujem da će zajednički rad i međusobna komunikacija s učenicima u projektu rezultirati novim prijateljstvima – kaže prof. Mirković, a sve aktivnosti seminara bile su financirane u okviru programa Erasmus+, eTwinning od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU. Organiziran je obilazak slovenske prijestolnice i upoznavanje njenih znamenitosti, mostova i legendi.