Subota, 25 Listopad 2014 12:20

Nove aktivnosti uz pomlađeno rukovodstvo

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODRŽANA SKUPŠTINA MATICE UMIROVLJENIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 POŽEGA - Analiza dvogodišnjeg rada, te donošenje planova za slijedeće razdoblje bile su središnje teme skupštine Matice umirovljenika Požeško-slavonske županije kojoj su kao gosti nazočili potpredsjednica MUH Marija Sužnjević, zadužena za slavonsko-baranjsku regiju, zamjenik požeškog župana Fedinand Troha, gradonačelnik Pakraca, Davor Huška, zamjenik gradonačelnika Požege, Darko Puljašić i načelnik općine Velika, Vlado Boban. Nakon što je predsjednik požeške županijske podružnice Matice umirovljenika Zvonko Čorak otvorio skupštinu oni su pozdravili njen rad, istakli dobru suradnju s umirovljenicima i najavili daljnju potporu radu podružnica u svojim sredinama.

 - Problema u radu uvijek je bilo, sredstva nikad nisu dovoljna, moramo se svi angažirati da to prebrodimo - kazao je tom prilikom Čorak. Izvješće o radu unazad dvije godine podnio je tajnik Matice umirovljenika Požeško-slavonske županije Stjepan Marković. - Matica umirovljenika ove županije osnovana je krajem listopada 2012. godine, od tada su pokrenute brojne aktivnosti za članstvo kao što su kulturno-zabavne priredbe, sportski susreti, izleti i slično – kazao je Marković podnoseći izvješće o radu.

 Pokrenuti su sportski susreti umirovljenika organiziranjem turnira u pikadu za žene u Pleternici, Jakšiću i Požegi, te susreti u više sportova na razini županije na kojima su najbolji bili članovi MU Brestovac, a slijede MU Orljava(Brestovac), te grada Požege. Tijekom ljetnih mjeseci pod povoljnim uvjetima umirovljenici ove županije mogli su ljetovati u odmaralištima na Prviću, Baškoj na Krku, te poći na izlete u toplice Daruvar i Bizovac.
Unazad dvije godine održani su županijski susreti glazbenih skupina i pjevačkih zborova umirovljenika koji su okupili po desetak grupa sa više stotina sudionika, a pokazuje se napredak kroz širenje takvih aktivnosti kao što je npr. osnivanje pjevačke skupine u MU Čaglin. Nakon te smotre već dvije godine mješoviti pjevački zbor MU Jakšić nastupa na takvoj priredbi za cijelu države predstavljajući svoju županiju.Uz sve to često se organiziraju druženja i zabavne večeri koje okupe više stotina umirovljenika, a redovito se takve večeri organiziraju uz blagdane Valentinova i sv. Kate.

 Na temelju objavljenih natječaja Požeško-slavonske županije Matica umirovljenika kandidirala je svoje programe u oblasti kulture i humanitarno-socijalnog rada, pa se očekuje potpora u idućoj i 2016. godini. Zbog teške financijske situacije unatoč potrebama odustali su od kupovine nematerijalne imovine.

Plan aktivnosti Matice umirovljenika Požeško-slavonske županije predviđa nastavak ovih aktivnosti kao što su sportski susreti na razini više podružnica u općinama i gradovima, te završni na razini županije, kao i organiziranje susreta pjevačkih i glazbenih skupina, različitih druženja, zabavnih priredbi i izleta. Kroz projekt Rekreacijom do zdravlja planiraju se pokrenuti sportske lige u pikadu za žene,te kuglanju i streljaštvu za muške, zatim kroz program putovima Lijepe naše upriličiti izleti dva puta godišnje, a nastavit će se organizirano ljetovanje, odlasci u toplice itd.

 - Drago mi je da je ova Matica prepoznata u svojoj sredini po brojnim aktivnostima, a i pomlađeno je rukovodstvo - kazala je obraćajući se sudionicima skupštine Marija Sužnjević, potpredsjednica Matice umirovljenika Hrvatske i dodala da je Matica jedinstvena unatoč brojnim podjelama umirovljenika po strankama.