Subota, 12 Rujan 2015 14:13

Otvoreno najmodernije strelište za gađanje s karabinom

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

21. DRŽAVNO NATJECANJE HRVATSKOG LOVAČKOG SAVEZA U LOVNOM STRELJAŠTVU -

 BZENICA – Započelo je 21. Državno natjecanje Hrvatskog lovačkog saveza u lovnom streljaštvu u disciplinama trap i parkur na Strelištu Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u Bzenici. Lovci iz 21. županije i gosti iz BiH se natječu na gađanju glinenih golubova u trapu (gađanje leteće mete u odlasku), te novoj disciplini gađanja letećih meta u parkuru u kojemu leteće mete izlaze u svim mogućim smjerovima. Ceremoniju otvaranja natjecanja uveličali su lovački puhači, svečano podizanje zastave HLS, i govori uzvanika. Sve lovce su pozdravili i zaželjeli dobar uspjeh u natjecanju, predsjednik ŽLS Zdravko Vujnović, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, predsjednik lovačkog saveza Đuro Dečak i pomoćnik ministra poljoprivrede Domagoj Križaj koji je ujedno i otvorio natjecanje, te ispalio početne hitce na glinenog goluba.

 - Šest najboljih strijelaca plasiranih na ovom natjecanju čine članove reprezentacije Hrvatske na međunarodnim natjecanjima, stoga HLS podupire sva ovakva lovačka natjecanja u streljaštvu. nadam se da ovaj euro neće biti uvijek presudan i zavladati lovačkim nastojanjima da se lovstvo bolje prezentira kao sport – istakao je predsjednik Dečak koji je pohvalio čelništvo i čestitao članovima LS Požeško-slavonskog na ovom najmodernijem strelištu u Hrvatskoj. - Imaju najmodernije strelište za parkur a sada i karabinsko strelište i sada zauzima vodeću ulogu u lovačkom streljaštvu u Hrvatskoj.

U Bzenici se održava i 11. revijalno natjecanje Hrvatskog lovačkog saveza u lovnom streljaštvu, a sve lovačke ekipe su na strelištu zasadile po jednu sadnicu slavonskog hrasta u budućem drvoredu.

 U prigodi natjecanja na strelištu u Bzenici svečano je otvoreno i treće strelište, trenutno najmodernije u Hrvatskoj, na kojoj će se gađati nepokretne mete iz pušaka s užljebljenim cijevima, lovačkim karabinima. Strelište će imati i mogućnost gađanja pokretnih meta, vepra u trku, nakon što se još montira dodatna oprema.

- U svibnju je dogovoreno da idemo u gradnju novog strelišta, odmah smo počeli s pripremama, u srpnju s radovima i evo prije tjedan dana završeni su radovi. Još ima nešto posla što ćemo uskoro završiti. Vrijednost radova do sada je oko 300 tisuća kuna, a još trebamo montirati metu trčećeg vepra s dodatnih 30 tisuća kuna. Strelište je sada u fazi legalizacije i rađeno je po svim propisima i zakonima o strelištima. Uredili smo do kraja i strelište za parkur, dogradili nadstrešnicu za gađanje kad vrijeme nije baš lijepo kao danas. Ovo je saad jedino strelište u Hrvatskoj koje ima tri strelišta za sve tri discipline – rekao je dopredsjednik LS županije Branko Bertelović.

 - Upoznat sam s idejom da se napravi ovo novo strelište, znam u kojem roku su to napravili, znam koje su sve probleme imali i oduševljen sam. Ovo je nešto fantastično i primjer lovačkog entuzijazma kako se treba raditi – dodao je Domagoj Križaj pomoćnik ministar poljoprivrede koji dodaje da se u ovom jedinstvenom objektu u Hrvatskoj osim naših lovaca iz cijele Hrvatske mogu očekivati i lovci iz inozemstva, te razviti i ovaj oblik lovačkog turizma.

 - Ovo najmodernije strelište osim lovaca za svoje vježbe i treninge u streljaštvu mogu koristiti i policija, pravosudna policija, zaštitarske tvrtke, jer ima sve uvjete najmodernijeg strelišta. Očekujem još ovakvih natjecanja, ali i da će HLS biti spreman organizirati i međunarodna i regionalna natjecanja, koja bi mi mogli prihvatiti – istakao je predsjednik županijskog saveza Vujnović.

Tekst/foto: Vladimir Protić