Subota, 19 Rujan 2015 13:17

Likovna kolonija brodskih i požeških umjetnika pod pokroviteljstvom Vile Velebita

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVU AKTIVNOST ORGANIZIRALA LIČKA ZAVIČAJNA UDRUGA „VILA VELEBITA“ POŽEGA -

 POŽEGA – Likovna sekcija Ličke zavičajne udruge „Vila Velebita“ iz Požege pripremala je dulje vrijeme još jednu u nizu svojih kulturnih priredbi i manifestacija. Ovaj puta riječ je o likovnoj koloniji koju su organizirali pozvavši u goste likovne umjetnike iz Slav. Broda, Nove Gradiške i naravno domaće požeške likovnjake.

IMG 0184- Ovo je prva likovna kolonija u organizaciji Vile Velebita, za koju smatramo da bi mogla postati tradicionalna, pojavljivati u kontinuitetu iz godine u godinu, tim više što smo u nekom iracionalnom odnosu s Gradskim muzejom. Vili Velebita je naprosto onemogućeno odlukom pojedinaca da izlažu u izložbenim prostorima muzeja koji su preko trećine dana u godini slobodno. Zašto je to tako, trebalo bi možda pitati ljude u gradskoj upravi u čijem nadleštvu je zapravo muzej. Osobno smatram da je i animozitet na osobnoj razini što se prelama preko kulture i udruge i što ima reperkusije na sav taj ciklus izlaganja. Vila Velebita je u proteklih 19 godina prezentirala preko 30 recentnih imena ovdje u Požegi i da bi nastavili taj kontinuitet mi smo pristupili organizaciji jednoj ovakvoj manifestaciji gdje ćemo tu likovnost opet kulturnoj javnosti predočiti. Okupili smo dvadesetak slikara iz naše uže regije, ali i slikara iz Zagreba, Osijeka, Našica. zajedno ćemo pokušati doći do fundusa likovnih djela koje ćemo onda izložiti – istakao je predsjednik Vile Velebita, dr. sc. Josip Fajdić.

IMG 0185Zvonimir Petanović, član Likovne udruge Berislavići iz Slav. Broda rado se odazvao na ovu koloniju koju je zajedno dogovarao s Požežanima i dr. Fajdićem. – Mi smo doveli nekoliko slikara amatera i akademskih slikara s željom da ovdje u Požegi napravimo jednu krasnu koloniju i doniramo ta djela požeškoj Vili Velebita. Kako požeška udruga ide stalno od jednog projekta do drugog mi se rado priključujemo i odazivamo jer to je prava priča.

Nakon dogovora likovnjaci su se raspršili po gradu Požegi tražeći motive za svoje slike, kojih u Požegi ima zaista puno, od barokne arhitekture, do lijepih pogleda i pejzaža.

Tekst/foto: Vladimir Protić