Četvrtak, 17 Rujan 2015 10:14

Promovirana 4. generacija mladih čuvara prirode u županiji

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE U SURADNJI S 6 OSNOVNIH ŠKOLA -

 SOVSKO JEZERO – Uz prekrasni krajolik i očuvanu prirodu Sovskog jezera po 4. puta Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u suradnji sa šest osnovnih škola Požeštine je promovirala novu generaciju mladih čuvara prirode županije.

 - Ove godine je u sudjelovalo je šest škola, OŠ Vilima Korajca iz Kaptola, OŠ Vladimir Nazor iz Trenkova, OŠ Ivan Goran Kovačić iz Velike, OŠ Dobriša Cesarić iz Požege, OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva i Katolička osnovna škola iz Požege sa po 4 učenika šestih razreda – rekao je ravnatelj dr. sc. Ivica Samardžić, nakon što je uručio oznake i rekvizite svim učenicima koji su postali mladi čuvari prirode. Školama su uručeni rekviziti koji im pomažu u učenju i radu, kao dalekozori, kompasi, a mladi čuvari dobili su kape i majice s oznakom čuvara prirode i ruksak.

 - Ovim projektom učenici uče kako se ponašati u prirodi, što je to čuvar prirode, koje su njegove obveze, nauče dosta o flori i fauni naše županije, a nauče dosta o zaštićenim prirodnim područjima i kako se dobro pripremiti za boravak u prirodi, kako prepoznati određenu biljku, stablo, određenu životinju, slušati i uživati u prirodi. Oni su vrlo zadovoljni iskustvom koje su dobili za trajanja obuke i u prirodi, a pomoći će im da se u kasnijem školovanju neki od njih odluče za pohađanje studija vezanih za prirodu, šumarstvo, biologiju i dr. - istakao je Predrag Livak, glavni čuvar prirode JU za zaštićena područja županije.

Promociji mladih čuvara prirode nazočili su ravnatelji škola, rukovoditelji Hrvatskih šuma Čaglin, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo mr. sc. Mato Matijević i zamjenik župana Željko Jakopović koji je čestitao mladim čuvarima prirode i uručio im priznanja.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem