Srijeda, 21 Listopad 2015 13:28

Projekt „Mala srca otvaraju vrata“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ČAGLINSKA ŠKOLA OBILJEŽILA DAN KRUHA 2015. -

ČAGLIN – Osnovna škola Stjepana Radića obilježila je Svjetski dan hrane i proslavila Dan kruha 2015. Učenici su priredili prigodan program koji je bio bogat pjesmom, recitacijama i glumom, a sve zahvaljujući učiteljicama razredne nastave: Ivani Razumović, Željki Peić, Gordani Ereiz i pedagoginji Ljiljani Đurđević. Vrijedne ruke mama i baka bile su zaslužne za prekrasne kolačiće, kiflice, domaći kruh, pletenice i ostale ukusne proizvode koje je blagoslovio vlč. Milan Klobučar. Učiteljica Likovne kulture Marina Kovačević, zaslužna je za dekoracije ispunjene jesenskim plodovima i šarenim bojama jeseni koje su se razlile školskim hodnicima.

DSC 0010Učiteljice razredne nastave osmislile su projekt Mala srca otvaraju vrata kojim su povezale Međunarodni dan starijih osoba (1.10.), Dan kruha i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva (17.10.). Cilj ovoga projekta bio je potaknuti obilazak i darivanje starijih i socijalno ugroženih stanovnika općine Čaglin u čemu su sudjelovali učenici i učitelji. Prikupljeni su podatci s terena; o broju sela i stanovnika koje treba posjetiti, koliko čega treba za darovanje, te koordinacija rada s učenicima i roditeljima. Sve je bilo spremno a onda su se projektu priključili općina Čaglin i načelnik Dalibor Bardač, Lovačka društva Vidra i Fazan, Dom za odrasle osobe Ljeskovica i Eko centar Latinovac.

- Svaki kutak škole bio je ispunjen učenicima i učiteljima koji su marljivo pakirali kruh i kolače, izrađivali šarene čestitke i srca s porukama. Bio je poseban osjećaj vidjeti ih s osmjesima na licima i sjajem u oku zbog plemenitoga djela koje čine. Školsko dvorište prožeo je miris čobanca koji su pripremali članovi lovačkog društava Vidra Čaglin (Dragan Đanić, Dragan Tadić i Nikola Krmpotić) i lovačkog društva Fazan Ruševo (Goran Mudrinić i Mirko Benčević) od kojih su neki bili učenici naše škole. Sastojke za čobanac donirala su lovačka društva i općina, dok je Dom za odrasle osobe Ljeskovica ustupio P1060145svoje posuđe za prijevoz i podjelu hrane. Naši lovci skuhali su 70 litara čobanca, a jednako toliko bilo je pripremljenih paketa i čestitki. Bili smo spremni za put – istakla je učiteljica Anita Demše.

Sve što su pripremili, osobno su dovezli sumještanima, pa su tako obišli 18 sela općine Čaglin i podijelili preko 50 porcija čobanca, kruha, kolača i čestitki! - Zamislite samo kako su se osjećala djeca, ali i mi ostali, kada su nas ljudi dočekivali radosnoga lica pa čak i sa suzom u oku, jer smo ih se sjetili. Preplavili su nas osjećaji zadovoljstva i ponosa, a srca su nam doista bila, i još uvijek jesu, ispunjena - kaže Anita Demše koja priznaje da joj i sada zatitra srce kada se sjeti tih svih posjeta.

Tekst: Vladimir Protić Foto: OŠ Stjepana Radića Čaglin