Srijeda, 06 Srpanj 2016 10:22

Očima javnosti izloženi predmeti od 15. stoljeća do danas

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

BLAGOSLOVLJEN NOVI DIJECEZANSKI MUZEJ POŽEŠKE BISKUPIJE -

POŽEGA – Nedavno u potpunosti uređen, prvi puta prikazan javnosti, novo osnovani Dijecezanski muzej Požeške biskupije dobio je svoj blagoslov. Blagoslovio ga je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević uz nazočnost velikog broja građana, članova katedralnog zbora, velikog broja svećenika i župnika župa s našeg područja, požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davora Huške. Muzej je blagoslovljen u prigodi 19. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa.

IMG 3688Na čak tri etaže u vrhunski opremljenom muzeju po idejama i projektima prof. mr. sc. Mario Beusana i arhitektica Irena Jurin, očima javnosti predstavljena su djela od 15. stoljeća, pa sve do početka 21. stoljeća koja su se koristila u crkvama, crkvenim objektima, prilikom liturgije i koja su nekada bila sastavni do oltara i crkvenih interijera, preko 400 predmeta, oltarnih slika, kipova, metalnih predmeta, bogoslužnog ruha i knjiga koji su velikim dijelom restaurirani ili konzervirani. Izbor slika i kipova priredila je Mirjana Repanić Braun, metalnih predmeta Arijana Koprčina i liturgijskog ruha Jelena Ivoš. Uređenje muzejske zgrade je vodio preč. Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za gradnju i kulturna dobra Požeške biskupije.

- Gotovo je završen ovaj veliki projekt, na kojemu radimo već dvije godine. Prilagođen je građevinski funkciji muzeja, izradio sam i projekt interijera a dvije vrhunske stolarske radionice oblikovale su sav namještaj koji je bio potreban za postav. Zadnjih nekoliko mjeseci intenzivno smo radili na postavu. U prizemlju je predviđena knjižnica za građane, te odjel za mlađu populaciju s internetom. U desnom dijelu počinje Dijecezanski muzej u IMG 3706kojemu su izložene stvari u vremenskom rasponu od 15. stoljeća pa do kraja 18. stoljeća. Na prvom katu nalazi se drugi dio muzeja koji obuhvaća period 19. stoljeća, te ulazi u 21. stoljeće. Sve skupa u rasponu od 600 godina prikazano je nekoliko stotina stvari. U nastavku i na trećoj etaži nalaze se galerije s djelima i najpoznatija imena hrvatske umjetnosti, sve redom profesora likovnih akademija u Zagrebu, Splitu Osijeku, sa njihovim radovima, te kipara i velikih umjetnika, čuvena kolekcija i donacija akademika Ive Dulčića. Mi smo se trudili i zamislili da u muzeju izložbom raznih predmeta oživimo crkvene ambijente u kronološkom slijedu, da kada prolazimo kroz muzej doživljavamo prostor i vrijeme od 15. stoljeća kroz sva stoljeća do danas – istakao je prije čina blagoslova prof. Beusan.

- Naše prostore povijest nije mazila ni štedjela, a promjene vladara i osvajača bile su popraćene razaranjima. Tijekom 150-godišnje vladavine Osmanlija gotovo je nestalo naše kršćansko nasljeđe, a u drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu i ono što je nakon Osmanlija ostalo i popravljeno. Nakon utemeljenja Požeške biskupije smatrao sam važnom zadaćom prikupljanje predmeta izvan liturgijske uporabe. Njezinu jezgru je IMG 3708tvorila građa iz naših župa i drugih ustanova pohranjena tijekom 20. stoljeća u Dijecezanski muzej Zagrebačke nadbiskupije. Nakon utemeljenja naše biskupije osnovan je i Dijecezanski muzej te su predmeti postupno preneseni u Požegu - u uvodu je rekao požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević.

- Izloženi predmeti svjedoci su duhovnog identiteta ljudi na prostoru sadašnje Požeške biskupije. Svaka slika i kip, kalež, svijećnjak i kadionica imaju svoju kulturnu vrijednost po kojoj je naš čovjek, tijekom više od šest stoljeća želio ugraditi u svoje teške i stradalačke životne dane, dimenziju onostranosti izdići se iz privezanosti za prolazno i smrtno i postati dionikom otajstvenog zbivanja. Po spomenutim predmetima duh naših očeva i majki uzdizalo se Bogu i ovaj je muzej svjedok snažnog duhovnog identiteta kojem pripadamo u okviru kršćanske kulture europskih naroda. Izvrsna je škola mladima koji mogu spoznati baštinu kojoj pripadamo. Dijecezanski muzej je živo svjedočanstvo vjere naših prethodnika – istaknuo je biskup Škvorčević, te podsjetio na teška razdoblja katoličke vjere na ovim prostorima gdje su uništeni ne samo predmeti koji su se koristili u crkvama, nego nerijetko i same crkve, koje su nekada srušene do temelja.

Ukupno se u muzeju nalazi izloženo preko 1.100 predmeta, 400 u povijesnom dijelu a 700 u dijelu galerija, donacija i moderne umjetnosti.

Tekst/foto: Vladimir Protić