Srijeda, 12 Listopad 2016 10:11

Na 19. Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici sudjelovali i požeški planinari

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKA KOSTAJNICA - Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici postala je nezaobilazan događaj za sve ljubitelje prirode i kestena, pa tako i za društvo HPD „Sokolovac“ Požega, te nekoliko članova iz HPD „Vidim“ Kutjevo i HPD „Strmac“ Nova Gradiška. Devetnaesta po redu, okupana jesenjim suncem i mirisima, na opće veselje četrdesetak planinara ponudila je svoj bogat program i sadržaj.

Dočekani i pozdravljeni od predsjednika Gradskog vijeća Grada Hrvatska Kostajnica, gospodina Dražena Radića, planinari su se uputili do željezničke postaje kako bi sudjelovali u svečanom dočeku Kesten-cuga. Nakon toga obišli su znamenitosti Hrvatske Kostajnice. Na brdu Čukur posjetili su spomen obilježje „Slomljeni pejzaž“, koje je postavljeno u čast poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije Gordanu Ledereru, spomenik u obliku kruga propucanog metkom koji simbolizira savršenstvo života i objektiv Ledererove kamere. 

Brdo Djed čini poseban užitak za sve planinare, iako se nalazi na 205 m nadmorske visine. Sastoji se od autohtone šume hrasta kitnjaka, običnog graba s pitomim kestenom, uređenim šetnicama i vidikovcem s pogledom na Kostajnicu i dolinu rijeke Une. Planinari „HPD-a Sokolovac“ obišli su i stari Zrinski grad, utvrdu iz 14. stoljeća koja se proslavila u bojevima protiv Turaka i svojevrstan je simbol Hrvatske Kostajnice. 

Udruga 'Stari zanati' Hlebine, Udruga primitivni luk i samostrel, Red Vitezova Ružice Grada Orahovica, OI Kamengrada, plesna skupina 'Kontea' iz Konjščine, Križevačka djevojačka straža, Viteški red sv. Nikole iz Varaždina, Udruga Sveti Juraj iz Đurđevca, TZ Đurđevac, Udruga 'Paška alka', gosti iz Slovenije: Baronov tabor iz Ptuja, Manufaktura Mojster Janez - Srednjovjekovna tiskara, Beli Volki i gosti iz Mađarske predstavili su srednjovjekovne zanate, običaje i plesove.

- Planinari su obišli izvore pitke vode, od kojih su najpoznatiji Tekija i Varoški bunar, stogodišnji Hotel Central, samostan i crkvu Sv. Antuna Padovanskoga, te ostatke župne crkve Sv. Nikole. U Građanskoj učionici obišli su izložbu: „Vojna Krajina, Banska Krajina i Zrinski u obrani protiv Osmanlija“. Na povratku smo posjetili imanje Slavonski sokak u Novom Varošu koji obuhvaća jezerce s uređenim parkom, malim slavonskim kućicama te gospodarskim objektima. Nakon okrjepe i druženja s domaćinima, nastavili smo put Požege. Ovaj sadržajno bogat izlet, na opće zadovoljstvo svih planinara, organizirali su Ivan Diklić i Predrag Livak – rekla nam je Snježana Poljak, kroničar Društva.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: HPD Sokolovac