Petak, 15 Lipanj 2012 13:39

Prolazak Venere ispred Sunca

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKA ZVJEZDARNICA OTONA KUČERE  -

POŽEGA - U srijedu 6. lipnja ujutro nakon izlaska Sunca pa do 6,55 h mogli su Požežani uživo pratiti jednu zanimljivu i rijetku astronomsku pojavu. Planet Venera se tada nalazio na pravcu između nas i Sunca. Prolazeći ispred Sunca Veneru se teleskopom moglo vidjeti kao tamni kružić pred Sunčevim diskom.

P1030741- Zvjezdarnica Oton Kučera gimnazije u Požegi za to vrijeme tranzita Venere preko Sunca bila je otvorena za javnost. Posjetitelje su u zvjezdarnici dočekali učenici  Marin Maričević, Vladimir Cvjetojević i Kristina Bišof. Članovi astronomske grupe Gimnazije su posjetiteljima, koji su uranili i došli na zvjezdarnicu, pružili mogućnost da gledaju tranzit Venere. Dobivena slika teleskopom je projicirana da bijeli zaslon  - istakao je voditelj astronomske grupe Dragutin Kovačević

Srećom nakon kišnih dana u srijedu 6. lipnja bilo je vedro jutro. Bili su idealni uvjeti za promatranje ove rijetke pojave. Osim članova astronomske grupe u pojavi je uživalo tridesetak učenika gimnazije i dvadesetak građana. Moglo se od izlaska Sunca ( 5,10 h) do 6,55 sati pratiti samo završetak tranzita Venere. Početak događaja je bio prije ponoći ali do izlaska Sunca nama nevidljiv.

Zabilježeni su tranziti Venere u ovim godinama: 1631., 1639., 1769., 1874., 1882. i  2004.

Slijedeći tranzit Venere preko Sunca biti će tek  11. prosinca 2117. godine i neće biti vidljiv iz naših krajeva.