Utorak, 19 Lipanj 2012 13:48

Obiteljsko imanje i eko proizvodnju

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
OČEV HOBI PRETVORILA U SVOJ ŽIVOTNI POZIV  -

LIPIK -  Dok je studirala upravno pravo Lipičanka Zdenka Božić je planirala kako će ostati raditi u Zagrebu ali se na kraju ipak, zbog roditelja, vratila u rodni grad. Odlučila je pokušati od očevog hobija napraviti lipički brand. Naime, desetljećima je otac Simo u slobodno vrijeme na imanju nedaleko grada, uz samu rijeku Pakru, uređivao malu kućicu, uzgajao ovce i prikupljao starine a Zdenka je sve to sada digla na višu razinu.

BOZIC_LIPIK01– Ovdje imamo stado od 180 ovaca i janjića, 450 stabala različitog voća, vinograd i nasad oraha. Sve se to uzgaja na strogo, od stručnjaka kontrolirani, ekološki način jer mislim da tradicionalna poljoprivreda nema budućnosti. Osobno prema starinskim receptima pripremam pekmeze i džemove od jabuka, krušaka, trešanja, višnja i ružinih latica a sve što proizvodimo na imanju ponudit ćemo izletnicima u našem, nedavno službeno registriranom izletištu – rekla je Zdenka Božić.

BOZIC_LIPIK04


Zdenki u poslovima pomaže i brat Antonio te otac Simo i majka Slavica, koji su u mirovini, a izletnici koji posjete Božićeve moći će razgledati i etno muzej uređen na imanju. Na njemu bi se redovito trebale održavati i stručne radionice na temu ekološkog ovčarstva. Veći dio dana Zdenka provede na imanju a u slobodno vrijeme je aktivna u novoosnovanom LAG-u koja okuplja poduzetnike Pakraca, Lipika i Novske, te u klasteru u kojemu su još četiri OPG-a. Želja im je bolje se povezati i zajednički predstaviti hrvatskom turističkom tržištu.

– Nedavno smo otac i ja bili ovdje kad me nazvala prijateljica iz Zagreba i pita što radim. Kažem joj da sa šefom pijem kavu, s jedne strane slušam kako teče rijeka a s druge gledam srne koje pasu. Kad to sve vidim i zamislim si zagrebački asfalt i neki skučeni ured, niti ne pomišljam da bi se tamo vratila. Uostalom, nije Zagreb daleko pa, kad se zaželim starih prijatelja, odvezem se začas. Želim širiti imanje, posao još više profesionalizirati i zaposliti ljude koji će mi pomagati – zaključila je Zdenka.      (vm)