Petak, 27 Svibanj 2016 13:34

Požežani zaplesali za MS

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE -

POŽEGA - Društvo multiple skleroze Požega obilježilo je Svjetski dan multiple skleroze koji se u svijetu obilježava od 2009. godine kao jedina globalna kampanja koja zajedno radi na podizanju svijesti o MS-u. Kroz cjelodnevni program nazvan „Plešimo za MS!“ u organizaciji Udruge svi zainteresirani imali su priliku saznati nešto više o ovoj bolesti, razgovarati s članovima udruge, ali i zaplesati te time podržati ovu akciju.

IMG 9254Prvi dio programa održao se u šetališnoj zoni, a nastupili su kazališni amateri skupina KAD i SKAD pod vodstvom Daria Haka, osnovnoškolci 4.c razreda pod vodstvom učiteljice Ines Hamžik-Čereg i polaznici Plesnog studija Marine Mihelčić. Program se nastavio u prostorijama Udruge slijepih i slabovidnih gdje je bio prikazan dokumentarac o oboljelima od MS-a kojega je izradila filmska družina OŠ „Dobriša Cesarić“ pod vodstvom profesorice Marije Mrkojević.

- Naša Udruga djeluje od 2003. godine i okuplja oboljele od multiple skleroze koji čine specifičnu skupina osoba s invaliditetom. Zahvalni smo što možemo danas u društvu naših sugrađana obilježiti Svjetski dan multiple skleroze - poručila je Katica Kroflin, predsjednica udruge.

Udruga ukupno ima oko 46 članova od 18 godina do 75 godina starosti, a sve aktivnosti se provode na principu socijalnog uključivanja oboljelih od multiple skleroze u zajednicu u kojoj žive, poštujući pri tome njihove potrebe, te iniciranje uvođenja novih socijalnih usluga za oboljele koje nisu dostupne na našem geografskom području. 

IMG 9302O aktualnim projektima i aktivnostima upoznala nas je Marijana Šijan, koordinatorica projekata i programa udruge. - Trenutačno provodimo projekt osobne asistencije za osobe s najtežim stupnjem invalidnosti gdje imamo preko redovitog programa Ministarstva socijalne politike i mladih uključeno 5 korisnika. Uključili smo se i u partnerski projekt s Udrugom društva multiple skleroze Slavonski Brod gdje smo uspjeli na godinu dana dobiti asistente za 3 dodatna korisnika. Naravno, potrebe su puno veće, ali projekt trenutno nije u mogućnosti uključiti veći broj korisnika. Također, uključeni smo u sve projekte Saveza, a posljednji koji smo provodili bio je „SOS za MS“, program koji se temeljio na razvoju volonterstva i inkluzivnog volonterstva članova naše udruge - rekla je Šijan.

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava (SŽS), što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu.

MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života. Osnovna karakteristika multiple skleroze je dominantna upala mijelinske ovojnice živaca SŽS-a, dok su sama živčana vlakna u početku relativno pošteđena. Zbog toga se bolest ubraja u veliku grupu tzv. demijelinizacijskih bolesti. Periferni živci, tj. živci koji prenose živčane podražaje IMG 9329prema periferiji (inerviraju mišiće glave i tijela) također imaju mijelinsku ovojnicu, no u multiploj sklerozi periferni živčani sustav ostaje pošteđen.

Simptomi bolesti javljaju se zbog oštećenja mijelinske ovojnice. Ovisno o lokalizaciji i opsegu oštećenja ovojnice nastaje oštećenje motorike (primjerice poremećaj kretanja ili slabosti motoričke snage ekstremiteta), oslabljen je osjet, smanjuje se vidna oštrina, poremećena je ravnoteža, kontrola sfinktera i dr.

Tekst: Lana Protić Malbašić Foto: A. Protić