Subota, 04 Lipanj 2016 11:28

Civilni stradalnici još uvijek bez jasnog zakonskog položaja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GODIŠNJA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDRUGE CIVILNIH INVALIDA I STRADALNIKA DOMOVINSKOG RATA -

PAKRAC – U Domu hrvatskih branitelja u Pakracu županijska Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata, održala je godišnju izvještajnu skupštinu. Nakon protokolarnih radnji podneseni su izvještaji o radu Udruge te je IMG 9607usvojen plan rada za tekuću godinu.

- Da je bolja financijska situacija u društvu i aktivnost udruga i brojnost članstva bi bila veća. Prilikom osnivanja Udruge prije dvadesetak godina bilo 105 članova, a danas ih je svega 26 - istaknuo je predsjednik Udruge Dinko Miovec.

U 2015. godini Udruga je sudjelovala u obilježavanju brojnih značajnih događaja iz Domovinskog rata na lokalnoj i državnoj razini među kojima je najznačajnije obilježavanje obljetnice oslobađanja logora Bučje. 

 IMG 9626Kako je riječ o županijskoj udruzi, Miovec je istaknuo nezadovoljstvo što u financiranju njenog rada ne sudjeluju ostale jedinice lokalne samouprave iz naše županije, naročito gradovi Požega, Pleternica i Kutjevo. U gotovo identičnom financijskom i sadržajnom obliku je planiran i rad za ovu godinu, a više članova je istaknulo kao sramotu činjenicu da još uvijek nije riješen do kraja zakonski položaj civilnih invalida, ne samo da im nisu isplaćene adekvatne naknade za njihova stradavanja već nisu riješene niti stvari kao što je prioritet u pristup zdravstvenom sustavu koji bi trebao skrbiti o posljedicama njihovog stradavanja. Uspjeh u budućem radu su im poželjeli predstavnici gradskih uprava Lipika i Pakraca Renato Marinić i Marijan Širac.

Tekst/foto: G. Vukić