Utorak, 28 Svibanj 2019 08:36

Ovog vikenda Požežani zajedno s 27. Hrvatskim festivalom jednominutnih filmova

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

27. NAJSTARIJI, MEĐUNARODNI, HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA U POŽEGI  31. SVIBNJA  -

POŽEGA - Ovog vikenda grad Požega će biti središte svjetske kratke filmske forme i to zahvaljujući 27. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova koji se ovoga petka, 31. svibnja održava u Požegi. Hrvatski festival jednominutnih filmova najstariji je međunarodni filmski festival utemeljen u Hrvatskoj. Festival njeguje specifičnu formu – jednu minutu koja je, bez obzira na žanr, itekako izazovna i poticajna za kreativnost autora, a svake godine u Požegi okupi natjecatelje i goste iz cijeloga svijeta.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 408 filmova iz 43 zemlje sa svih kontinenata svijeta, a nove zemlje su Kuba, Novi Zeland i Vijetnam. Na dosadašnjih 27 festivala bilo je prijavljeno 7.500 filmova iz ukupno 87 zemalja svijeta. - Ovo je najstariji međunarodni filmski festival utemeljen u Republici Hrvatskoj. U službeni program festivala odabrano je 60 filmova, a kao i prethodnih godina, stručno povjerenstvo donijet će odluku o osvajačima Grand prixa te zlatne, srebrene i brončane plakete. Svog favorita birat će i publika, a bit će dodijeljena i nagrada Svjetske organizacije UNICA. Ovogodišnji ocjenjivački sud čine filmski stručnjaci Stanimir Trifonov iz Bugarske, Namik Kabil iz Bosne i Hercegovine, te Đelo Hadžiselimović, Zoran Pezo i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske - rekao je predsjednik GFR Film Video Požega i osnivač festivala Željko Balog. –

Podršku festivalu dao je i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić. - Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi u svom 27. izdanju okupit će filmove iz 43 zemlje svijeta i kao gradonačelnik vrlo sam sretan što su na našem središnjem trgu zastave svih tih zemalja. Posebni smo, jedinstveni i prvi. Ovaj Festival je veliko kulturno bogatstvo kojeg moramo kvalitetnije promovirati te tako na najbolji način promovirati i grad Požegu, Slavoniju i Hrvatsku. Tog dana doista ćemo biti prepoznatljivi na karti svijeta, a to moramo znati i cijeniti i kapitalizirati. Pozivam sve naše sugrađane da kao i prijašnjih godina dođu, uživaju i svojim dolaskom podrže ovu jedinstvenu kulturnu manifestaciju – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Osim projekcije Službenog programa festivala koji se u Požegi prikazuje 31. svibnja, u srijedu 29. svibnja bit će otvorena izložba fotografija ruske autorice Julije Obraztcove “Rusija – grad i selo” u Galeriji Ciraki požeškog Gradskog kazališta.

Značaj Hrvatskog festivala jednominutnih filmova potvrđuje i članak o festivalu koji je izašao u Croatia Airlines putnom časopisu. - Časopis se tiska u četiri intervala vezano uz godišnja doba i nalazi se u avionima Croatie Airlinesa, a u izdanju za razdoblje od 21. ožujka do 21. lipnja nalazi se na cijeloj stranici i priča o “jednominutnoj filmskoj čaroliji” iz Požege – dodao je Željko Balog.

Ulaznice za festival mogu se kupiti do četvrtka u prostoru Art Kina od 18 do 20 sati ili na ulazu u Gradsko kazalište sat vremena prije početka službenog programa.