Srijeda, 29 Svibanj 2019 15:35

Predstavljen program ovogodišnjeg jubilarnog Aurea festa Požega 2019.

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEŠKI AUREA FEST OBILJEŽAVA 50 GODINA FESTIVALA   -

Požega je festivalski grad od 1969. godine što će ove godine biti i dostojno obilježeno posebnim izdanjem Aurea festa Požega – festivala dobrih vibracija. Kroz četiri dana od 29. kolovoza do 1. rujna održat će se niz kulturno-glazbenih sadržaja, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelj Aurea festa je Grad Požega, a organizator Udruga Aurea Fest Požega u suradnji s brojnim institucijama, udrugama i društvima s područja cijele Požeško-slavonske županije.

Gradonačelnik Požege Darko Puljašić je na konferenciji za medije u Gradskoj kući zahvalio svima koju sudjeluju u organizaciji ovogodišnjeg Aurea festa. Smatra da Aurea fest ima svoju budućnost jer je spojio slavonsku tradiciju i urbane trendove koji festivalu nude nove svježinu i po tome je jedinstven. Gradonačelnik je posebno istaknuo da će uz Aurea fest i ove godine biti jedan od najvjernijih partnera Kutjevo d.d.IMG 5426

Ivan Bunjevac, direktor Aurea festa, istaknuo je kao središnji ovogodišnji događaj nedjeljnu Retrospektivu Pjevat će Slavonija, na kojoj će biti izvedene najveće festivalske uspješnice u proteklih 50 godina. Dodaje da Aurea fest i ove godine jamči dobru zabavu, s bogatom eno i gastronomskom ponudom te poznatom slavonskom gostoljubivošću. Glazbeni dio festivala predstavio je umjetnički direktor Damjan Pirović.

Tako smo doznali da festival započinje u četvrtak 29. kolovoza tradicionalnom festivalskom povorkom, Festivalom običaja i kulturne baštine te izborom najgizdavije Šokice. Lokacija bivšeg atletskog stadiona pokazala se prošle godine punim pogotkom te će se i ove godine tamo održati Aurea jazz fest s nastupom Big Banda Požega i gostiju poput Jure Brkljače, Marka Kutlića, Brune Oberan, Renate Sabljak i Antonele Đinđić. Drugi jazz izvođač je Rapahel Wressing & Soul Gift Band. U noćnim satima u Platinumu IN-u je Aurea fest elektronske glazbe, na kojemu će nastupiti hrvatska DJ-ica i producentica Marina Karamarko.

U petak 30. kolovoza na središnjem gradskom trgu održat će se Aurea fest popularne glazbe. Konačan popis sudionika bit će poznat u lipnju, a od dosad prijavljenih imena nove će pjesme predstaviti Marko Kutlić, Igor Delač, Antonela Doko, Lu Jakelić, Jure Brkljača, Gazde, Goran Karan & Bosutski bećari, Klapa Cambi i drugi. U petak će na prostoru bivšeg atletskog stadiona biti održan Aurea Urban Fest gdje će nastupiti sjajni Psihomodo Pop i Let3.

IMG 5436U subotu 31. kolovoza u večernjim satima u dvorani Glazbene škole Požega uživat ćemo uz hrvatsku glazbenu divu Gabi Novak u pratnji sina Matije Dedića, jednog od najboljih jazz pijanista ovih prostora. Nakon toga na središnjem požeškom trgu slijedi Aurea fest Zlatne žice Slavonije, gdje će tradicionalno biti predstavljene nove pjesme na najpoznatijem i najdugovječnijem tamburaškom festivalu u svijetu. Od do sada poznatih izvođača očekuje se dolazak Slavonskih Dukata, Stjepana Jeršeka Štefa, Ćire Gašparca, Šime Jovanovca, Marije Pavković, Viktorije Kulišić, Kristala i mnogih drugih.  Po završetku Zlatnih žica Slavonije, legende hrvatske tamburaške scene Slavonske lole će na Trgu sv. Trojstva održati samostalni koncert. U pješačkoj zoni u ponoć započinje drugi Aurea retro party  uz jedan od najenergičnijih domaćih soul bendova, zagrebačke Soul Fingerse.

Nedjelju 1. rujna obilježit će glavni događaj ovogodišnjeg Aurea festa - Retrospektiva požeškog festivala pod nazivom Pjevat će Slavonija, na kojoj će biti izvedene festivalske  uspješnice od 1969. godine pa sve do danas.  Dvadeset  izvođača uz veliki revijalni orkestar s bezvremenskim hitovima podsjetit će koliko je sjajnih pjesama iznjedrio požeški festival. Važno je napomenuti da će Retrospektiva biti kombinacija iskustva i mladosti te da će uz tamburaške sastave i soliste biti puno zanimljiv dueta i glazbenih suradnji. Neke od pjesma koje će se čuti, a ponikle su s požeškog festivala su: Pjevat će Slavonija, Dan plavetan kao lan, Lažu selo lažu ljudi, Slavonijo ja sam tvoje dijete, Sve poštivam svoje uživam, Inati se Slavonijo, Kuća na kraju sela, Sve je ona meni, Tajna najveća, Đenka, Snaša, Vranac…

Umjetnički direktor dodaje da će Aurea fest popularne glazbe i Zlatne žice Slavonije biti televizijski snimane, dok će Retrospektiva - Pjevat će Slavonija imati izravan prijenos u programu Hrvatske televizije, a Hrvatski radio će osigurati izravan prijenos u svom programu.

Uz prošlogodišnjeg povratnika Narodni radio Zagreb novi medijski iskorak je ulazak na tržišta koja hrvatsku glazbu smatraju domaćom glazbom. Interes za medijskim partnerstvom iskazali su radijski lideri na području Srbije i Bosne i Hercegovine – Naxi Beograd i RSG Sarajevo. Njihovi čelnici bit će gosti Aurea festa tijekom kojeg će biti održan i međunarodni medijski stručni panel.

Direktorica marketinga Aurea festa Silvija Podoljak je istaknula da će u suorganizaciji s Gradskim muzejom Požega biti održana velika izložba povodom 50. obljetnice od prvog požeškog festivala pod nazivom Pjevat će Slavonija.

Aurea fest je pun dodatnih aktivnosti poput Art parka - oaze u parku Pod gradom koja će povezati urbane glazbene programe i umjetnike uz brojne kreativne radionice, izložbe slika, pjesničke večeri i niz drugih sadržaja. Veliki interes najmlađih iz godine u godinu privlači svakodnevni dječji festival na Trgu sv. Terezije u sklopu kojeg će u subotu biti održano finale Super glasa, na kojemu se natječu učenici osnovnih škola s područja Požeško-slavonske županije. Bit će tu i Drvo bajki, klaunovske predstave i radionice i brojni drugi zabavni sadržaji. Za one malo starije u pješačkoj zoni će se održavati Ulični festival s tamburaškim sastavima, bendovima i uličnim zabavljačima.

Ove godine će posjetiteljima biti ponuđena nova dimenzija ugostiteljske ponude. Na web stranicama Aurea Fest Požega će uskoro biti objavljen javni poziv za ugostiteljsku ponudu koja će biti dostupna na određenim eno i gastro lokacijama u gradu: Trg Sv. Trojstva, Pješačka zona, Trg sv. Terezije te bivši atletski stadion. Dodajmo da se u vrijeme festivala i ove godine u petak 30. kolovoza održava tradicionalna Fišijada u parku kraj Orljave.