Ponedjeljak, 17 Srpanj 2023 12:03

U Kaptolu održana najveća manifestacija češke nacionalne manjine u Hrvatskoj – Dožínky ili Žetvene svečanosti

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

KAPTOL - U Kaptolu je održana najveća manifestacija češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – Dožínky ili Žetvene svečanosti. Ova manifestacija ujedno je i nagrada Češkoj besedi Kaptol, koja ove godine obilježava stotu obljetnicu od osnutka. Sve posjetitelje oduševila je žetvena povorka gostujućih Čeških besedi, a nakon toga su svi uživali u staročeškom sajmu u Sportskom parku i svečanom žetvenom programu.

Prošlo je više od 150 godina od naseljavanja prvih čeških obitelji u Kaptol, Česi su počeli naseljavati ove krajeve sredinom devetnaestog stoljeća jer je ovdje bilo zapuštene zemlje i manjka radne snage, a oni su tražili bolji život za svoje mnogobrojne obitelji. Mnogi su bili dobri obrtnici i zanatlije koji su ovdje radili svoje poslove. S vremenom su se zaželjeli svojih pjesama, priča i običaja te su 25. siječnja 1923. godine osnovali Češku besedu koja će njegovati tradiciju njihovih predaka. Uz prekide tijekom Drugog svjetskog rata, a potom i Domovinskog rata, udruga je ponovno aktivna od 1997. godine.

Danas Češka beseda Kaptol broji tristotinjak članova, uz glazbenu sekciju Bohemia, pjevačku skupinu i dvije folklorne grupe. Zanimljivo je da Kaptol danas broji svega četrdesetak Čeha po popisu stanovništva, no u udruzi imaju mnoge koji nemaju češke korijene, ali se žele družiti i potpora su radu udruge.

Organizatori ove velike manifestacije su Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, Češka beseda Kaptol, Općina Kaptol i Turistička zajednica Zlatni Papuk. Žetvene svečanosti odvijaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a financirane su iz državnog proračuna posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj te uz financijsku pomoć Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Manifestaciji su prisustvovali Veleposlanik Republike Češke u RH Milan Hovorka, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, zamjenik županice požeško-slavonske Ferdinand Troha, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml-Tuče, predsjednik Češke besede Kaptol Zdenko Tauš, direktor Turističke zajednice Tomislav Galić.

Izvor: rva.hr